Кралицата на кънтри-попа! Новият албум на Шаная Туейн

Излезе новият албум на Шаная Туейн Queen of Me.

"Аз не съм момиче, не съм момче, не съм бебче, не съм играчка. Аз съм кралица.
Не, нямам нужда от крал, ..., аз съм кралица на себе си"

Вече се случвало изпълнители, смятани за културно наследство да се неочаквано да се завърнат. Dreams на Fleetwood Mac стана вирусен в TikTok през 2020 г., а Кейт Буш се завърна в класациите миналата година, след като Running Up That Hill беше включен в телевизионния сериал Stranger Things .

Шаная Туейн (57 год.), която се превърна в световна суперзвезда през 90-те години на миналия век, като направи безпрецедентен преход от кънтри към поп, беше приета като икона от поколението Z. Шестият ѝ албум Queen of Me, е приветстван и от редица сегашни хитмейкъри. Сред тях са американската инди-поп група Muna. "За мнозина е по-лесно да забравят, че този конкретен жанр едва ли би съществувал по начина, по който съществува сега, без дълбокото влияние на Шаная Туейн и нейните много, много хитове. Тя е еталонът“, казват триото пред BBC Culture. Това далеч не е преувеличение: през 2021 г. Тейлър Суифт посочи Туейн в TikTok зкато фактор за нейния собствен преход от кънтри към поп. Хари Стайлс я покани да направи дует с него на миналогодишния музикален фестивал Coachella. „Мисля, че както в музиката, така и в модата, [моето] основно влияние вероятно беше Шаная Туейн. Мисля, че тя е невероятна“, каза Стайлс през 2017 г. А известната японско-британска певица и текстописец Рина Саваяма я нарече  "кралицата на кънтри-попа"; Саваяма дори започва своя повлиян от кънтри сингъл This Hell от 2022 г., с бойния вик на Шаная "Let's go girls!" от Man! I Feel Like a Woman!

Шаная Туейн има сложен живот, невероятен глас и специфична дарба да пише текстове на песни. Тя умее да изразява универсално свързани чувства по свеж начин и по същество изкристализира картината с малко думи. 

Понякога обаче тя прави по-мрачна и катарзисна музика, най-вече в албума си за завръщане от 2017 г. Now. Написана от Туейн без съавтори, той включва няколко неприятни песни за разпадането на брака й с музикалния продуцент Робърт Джон „Мът“ Ланге. Той има връзка с бившата най-добра приятелка и секретарка на Туей, Мари-Ан Тибо.

След Up! от 2002 г., последният албум, който тя прави с Ланге, животът на Туейн поема към свободно падане. Двамата се развеждат през 2010 г. след предполагаемата му изневяра, а пристъп на лаймска болест уврежда гласните й струни толкова зле, че не е ясно дали някога ще пее отново.

На всяка изпълнителка се налага да преодолява токсичната комбинация от сексизъм и ейджизъм, които поразяват музикалната индустрия, но в случая на с Шаня Туейн не е само това. Да преквалифицира гласа си до такава степен, че дори да може да запише Queen of Me от 2017 г., само по себе си е триумф. 

Личността на Туейн е изключително привлекателна, но за Муна нейната трайна популярност е здраво вкоренена в музиката. Няма причина да се смята, че Твен не може да плени бъдещите поколения по начина, по който в момента удивлява поколението Z. Нейните песни се свързват с хората по истински, всеобхватен начин, който със сигурност е свещеният граал за всеки музикант.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини