Пицата поскъпнала с 16% в ЕС и с 37% у нас за година

Изображение 1 от 3

    По случай Международния ден на пицата 9 февруари европейската статистическа агенция Евростат представи синтезирани данни за поскъпването на любимата за милиони европейци храна.

    Данните сочат, че през декември 2022 г. цената на закупената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била средно с 16 процента по-висока спрямо декември 2021 г. За сравнение през последния месец на 2021 г. годишното поскъпване на пицата възлизаше на едва 2 процента.

    С увеличение от 37 процента България е трета сред страните членки от Евросъюза по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. За цялата 2022 г. пицата, продавана в родните магазини, е поскъпнала средно с 25,4 на сто, при средно ниво на ръст на цената в ЕС от 8,9 на сто.

    Сред членките на ЕС най-високо увеличение на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 г. е регистрирала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента). Противно на тях най-слабо поскъпване на пицата е регистрирано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини