Над 100 граждански проекта подадени до момента от селата в Хасково

Голям интерес към възможността за финансиране по проект „Граждански бюджети“ има тази година. Над 100 инициативи кандидатстват за финансиране до момента. Те са подадени от хора от селата в община Хасково. Инициативата, която започна пробно от три села: Малево, Стамболийски и Войводово, се радва на толкова голям интерес, тъй като това е възможност за общностите в малките населени места да разполагат с определен бюджет и да реализират точно идеите си за преобразяване на пространствата в тях, за осигуряването на средства за развитие на местните фолклорни проекти, или подобряване на обществени сгради, коментира председателят на Фондация ХАЛО Кристина Йорданова. Фондацията реализира проекта съвместно с Община Хасково. Финансирането по него е от Оперативна програма „Добро управление“ на Европейския социален фонд и национално финансиране.

В пилотното му издание бяха дадени средства, с които местните хора от трите села осъществиха осем свои инициативи. Едната от тях е еко класна стая на открито в детска градина “Вихрогонче” в с. Стамболийски. Парка в с.Малево пък се сдоби с нови пейки. Беше финансирана и подмяната на дограмата на входната врата на читалището в село Войводово.

Всички подадени инициативи се оценяват от мултидисциплинарна комисия от експерти в различни области. Допуснатите до втори кръг, ще бъдат качени на Платформа за граждански бюджети -https://halo-platform.halongo.eu. Кои ще спечелят финансиране и ще бъдат реализирани в крайна сметка ще решат местните хора с онлайн гласуване.

Всеки проект може да получи сума за осъществяването си в размер до 3000 лева. Идеята е в реализацията местните хора да се включат и с доброволен труд.

От Фондация ХАЛО съобщиха, че първоначално обявеният срок за подаване на предложенията, който беше 28 февруари, е удължен до 29 март.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини