Ценно краеведско издание за имената на пернишките улици, площади, квартали и махали, представя общественикът Славчо Чанев

Литературна премиера на новата си книга „Будиславец“ ще направи Славчо Чанев. За това съобщиха от Двореца на културата в Перник, където ще се състои проявата. Чанев е познат на перничани като учител, младежки работник, журналист, поет, писател, арт продуцент и дългогодишен началник на сектор „Култура“ в общината.

Книгата ще бъде представена от проф. Надя Манолова – историк и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Будиславец“ е първо и уникално по рода си краеведско изследване за имената на пернишките улици, площади, квартали и махали. В него авторът е събрал и обяснил произхода и значението на близо 800 имена. Изданието е структурирано в три части – каталог, азбучник и притурка. В предговора есеистично се мотивира предметът на изследването и съдържанието на разработката, а в каталожната част на книгата са посочени и тълкувани всички известни имена на улици, квартали и махали в Перник от обявяването му за град през 1929 г. до октомври 2022 г.

В книгата са отбелязани още най-старо документирано именуване – улица „Св. Иван Рилски“ от 1931 г., най-масовото новоименуване – през 1933 г. на 110 улици, както и най-многобройното едновременно преименуване на 62 улици през 1992 г.

В азбучника към изданието са посочени 29 основни квартала на Перник с техните граници и принадлежащи улици, както и с актуалните им имена. В притурка са публикувани и имената на улиците в останалите селища от общината.

Корицата на новата книга е дело на художничката Марина Карамфилова - автор и на графичния дизайн на логото на тазгодишния фестивал „Сурва“ в Перник.

Литературната премиера на „Будиславец“ ще се състои на 23 март от 17:30 ч. в галерия „Любен Гайдаров“. Специално участие в нея ще вземат музикантите Зорница Радионова - пиано и проф. Йосиф Радионов - цигулка.

През 2021 г. в отдел „Краезнание“ към Регионалната библиотека „Светослав Минков“ в Перник беше подредена експозиция посветена на 65-годишнината от рождението на Славчо Чанев. В изложбата можеха да бъдат видяни негови авторски материали публикувани в местния и централния печат, както и издадените му книги, съхранявани във фонда на институцията.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини