Стартъп в Калифорния възнамерява да строи гигантски космически кораби и да извежда тонове товар в космоса

Двама братя отравят предизвикателство към начина, по който се изграждат космически кораби, като се противопоставят на тенденцията в индустрията и проектират масивни сателити. Те залагат на огромните ракети като Starship на SpaceX.

Базираният в Лос Анджелис стартъп K2 Space, съоснована от Каран и Нийл Кунджур, се заема да изгради сателитни автобуси - физическата структура на космически кораб, която осигурява мощност, движение и много други.

Докато производителите досега се стремяха да оптимизират космическите кораби, като проектират възможно най-леки и компактни, с малки сателити в диапазона от десетки до стотици килограми, K2 върви в друга посока и проектира системи, които биха били наравно с някои от най-големите космически кораби, изграждани някога.

"Единственият начин да станем по-евтини през последното десетилетие беше да станем по-малки. Това, което откриваме, е, че с новите възможности за изстрелване на кораби като Starship всъщност има интересна възможност да се тръгне в обратната посока", казва Каран Кунджур пред CNBC.

Цената на килограм за доставяне на космически кораб до орбита също е намаляла, благодарение на засилената конкуренция на пазара за изстрелване на ракети през последните няколко години. И K2 вижда възможности отвъд Starship - от ракети в клас "тежки" и "супер тежки"“, като Falcon 9 или Falcon Heavy на SpaceX, до такива в процес на разработка като Vulcan на United Launch Alliance, New Glenn на Blue Origin или Terran R на Relativity .

"Ние наистина изграждаме това нещо, за да бъде агностик на ракетата-носител, планирайки свят, в който ще има множество доставчици на изстрелвания", каза Каран Кунджур.

K2 Space, игра на фамилията на братята и намигване към мащабите на цивилизацията на астронома Николай Кардашев, е първото съвместно начинание на Каран и Нийл и слива техните различни досега кариери. Първият има 10 години в Boston Consulting Group, през които се занимава с промени в компаниите и придобивания, преди да стане вицепрезидент на стартъпа за изкуствен интелект Text IQ. Вторият е прекарал около шест години в SpaceX в разработване на системи за космическия кораб Dragon, който сега превозва товари и екипаж до Международната космическа станция. След това отива в компанията за електрически самолети Kittyhawk за няколко години, преди да разбере, че иска да се върне в космическия бизнес.

"Нашата цел е да следваме подобни инженерни принципи, които следвахме в SpaceX, но да ги прилагаме в различен мащаб, който наистина не е бил изследван преди в индустрията", каза Нийл Кунджур.

От учредяването си през юни, K2 събра 8,5 милиона долара в начален кръг от поддръжници, инвестирали в различни космически компании преди това.

Досега братята са наели седем души, привличайки таланти с предишен опит в SpaceX, Maxar, Arianespace, Blue Origin и други, и са в преговори за осигуряване на фабрика от 1400 кв. метра в района на Торанс, Калифорния .

K2 също така са набрали завиден списък от съветници, като бившия заместник-администратор на НАСА Лори Гарвър, бившия SpaceX директор на програмата за търговски екипаж и товари Абхи Трипати, бившия главен технологичен директор на SES Мартин Халиуел и Лий Розен, бивш космическо изстрелване на ВВС на САЩ командир на група и вицепрезидент на мисията и операциите по изстрелване на SpaceX.

Компанията се насочва към цени, които биха били нечувани за сателитни автобуси с такива размери. Засега планира да построи K2 Mega, клас за до един тон полезен товар на цена от 15 милиона долара всеки, и K2 Giga, клас за до 15 тона полезен товар на цена от 30 милиона долара всеки. Те вярват, че могат да постигнат тези ценови точки чрез разработване на нови системи като мощност, контрол на поведението, термичен контрол и други.

"Нашите космически кораби са много, много различни от всеки от големите или малките сателити, които съществуват днес. Трябва да преразгледаме компонентите и да направим много вътрешни разработки, за да проектираме нови технологии за търгуване на маса и цена по нов начин", казва Нийл Кунджур.

За отбраната тази концепция би довела до бързо осигуряване на висока производителност, устойчиви сателитни съзвездия. За комерсиалните проекти ще намали драстично разходите за работа в космоса в мащаб, а за науката - ще увеличи данните от Слънчевата система и извън нея.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини