Двама са задържани заради залятата с киселина гадателка в Пловдив

Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми Й.Ц., на 42 г., като извършител, и В.В., на 51 г., като помагач, за причиняване на средна телесна повреда на 52-годишната А.Т., изразяваща се в химическо изгаряне от трета степен – 12%, със сярна киселина по лицето, шията и врата, гръдния кош, корема и крайниците, довела до обезобразяване на лицето – престъпление по чл. 129 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Двамата обвиняеми са действали в съучастие. 

На 14 март 2023 г. Й.Ц. и В.В. пристигнали с джип от град Враца в град Пловдив.

Водач на автомобила бил В.В., а Й.Ц. пътувал в колата.

Двамата мъже са от гр. Враца, криминално проявени.

Те паркирали в близост до адреса на жената в жилищен блок в жр „Тракия“.

Й.Ц. бил с тъмни дрехи и шапка, ръкавици и си поставил медицинска маска, за да не бъде разпознат. Той се качил до апартамента на А.Т. Входната врата била отворена, защото жената била трудно подвижна и я посещавали асистенти за оказване на помощ.

Й.Ц. влязъл в стаята й. А.Т. го видяла и попитал с какво може да му помогне.

Той й отвърнал: „Аз ще ти помогна“,  след което я залял с киселина и напуснал жилището.

През това време В.В. го чакал с джипа в близка улица. Й.Ц. се върнал при него и двамата напуснали град Пловдив.

Веднага е бил подаден сигнал в полицията, жената е била откарана в болница и са започнали незабавни оперативно-издирвателни мероприятия от служители на ОД на МВР – Пловдив за установяване на извършителите.

Действията по издирването са провеждани под надзора и ръководството на Районна прокуратура–Пловдив.

На 16 март 2023 г., вечерта, двамата обвиняеми са били установени и задържани в град Враца.

В момента състоянието на жената е стабилно, като според лекарското заключение тя е получила трета степен химическо изгаряне – 12%, със сярна киселина по лицето, шията, гръдния кош, корема и горни и долни крайници.

„Благодарение на денонощната работа на структурите на ОД на МВР – Пловдив и под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив, и вследствие на доброто взаимодействие между институциите, се е достигнало до разкриването на физическия извършител на деянието и на неговия помагач“, каза днес Петър Петров, районен прокурор на град Пловдив.

Той участва в съвместен брифинг на Районна прокуратура–Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, заедно с Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив, комисар Радослав Начев, заместник-директор на ОД на МВР –Пловдив, комисар Георги Ташев, началник на отдел „Криминална полиция“, комисар Светла Пендова, началник на отдел „Разследване“ и гл. инспектор Иван Чочков, началник на Пето РУ, град Пловдив.

Двамата обвиняеми ще бъдат задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Извършват се активни действия по разследването. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини