12-годишен меси мекици по мерак за кулинарния фестивал в с. Въгларово

    Вкусно за небцето и прекрасно за душата. Така премина второто издание на Фестивала на мекицата в хасковското село Въгларово.

    Той се прави на 21 март, в Деня на етническата толерантност и в него участват всички майстори на мекиците от българския и, ромския и турския етнос, които години наред съжителстват в добросъседство тук.

    В нашето село нямаме исторически забележителности, но пък хубавите мекици са ни запазената марка. Тези тестени вкусотии присъстват и в трите кухни по един и същи начин, казва Станка Стоянова, която е председател на настоятелството на местното читалище “Светлина“, организатор на феста.

    Какво означават думите срунка /б.а- сито за пресяване на брашно/ и месаль /б.а. -кърпа, с която се завива тестото, за да втаса/ пък научиха децата от училище „Васил Левски“, които бяха гости на фестивала във Въгларово при демонстрацията как се месят мекици. С колорита на местния диалект Станка Стоянова разясни тънкостите:брашното трябва да се пресее няколко пъти, тестото трябва да е мекичко, а мекицата става хубава, когато се разточи така тънко, че да не се скъса, но пък да виждаш през нея.

    Има всякакъв вид мекици-с мая, с кисело мляко, кръгли, бухтички, та и дори навити, доказаха местните майсторици. Станка Стоянова предложи да се опитат мекици по рецепта от Нидерландия. Тя е живяла няколко години в далечната държава, където с изненада открива, че също правят мекици със същите продукти като при нас. Наричат се оли-боли и са топчести с пълнеж от стафиди и парченца шоколад. Приготвят се по Коледа и по Великден.

    На масата за дегустация мекици донесоха и жените от село Узунджово. Така денят се превърна не просто в празник на местната общност, а в междуселска майсторска кулинарна фиеста.

    „Самодейци сме с душа и сърце, които пазят българските традиции“, поздрави всички, които се включиха в празника Станка Стоянова.

    А при награждаването най-силни аплодисменти заслужи 12-годишният Ремзи Халил. Той е от с.Въгларово и е възпитаник на СУ“ Васил Левски“ в Хасково. За мекиците, които представи на фестивала, получи трета награда. Момчето хванало майсторлъка от баба си преди две години. „Маята трябва хубаво да шупне в марна вода“, е неговата малка тайна, която сподели за всички, които не са правили досега мекички, но искат да пробват.

    С грамота за второ място във второто издание на Фестивала на мекците е отличена 13-годишната Величка Михайлова, а на първо място е Стойка Полихронова.

    Всички гости на селото получиха и две рецепти за най-популярните мекици, които правят във Въгларово.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини