Хавел Карагьозов: аз избрах Димитровград, ще работя за по-достъпна и качествена медицинска грижа в малките населени места

Изображение 1 от 2

    Хавел Карагьозов е на 26 години от Димитровград. Студент е по медицина в Тракийския университет в Стара Загора, като към момента е стажант и му предстои специализация. Карагьозов е кандидат за народен представител от листат на ГЕРБ-СДС.

    Ти си последна година медицина, какво е бъдещето пред теб, смяташ ли да останеш като лекар в България?

    Аз съм последна година медицина, след което ми предстои специализация и съм избрал неврологията. Не само смятам да остана в България, но смятам и да работя в Димитровград, в нашата болница и да се грижа за здравето на хората в общината.

    Каква е причината да избереш родния си Димитровград, при условие, че много от твоите колеги се насочват към чужбина или големите градове на България?

    Имам личен стимул да се реализирам в Димитровград, аз ще бъда трето поколение лекар и смятам да се реализирам в града заедно с моето семейство. Желанието ми е да лекувам моите съграждани. Според мен е задължително, като млад и образован човек, да остана в моята страна и моя град.

    Ти си направил своя избор да останеш и да се развиваш в родния си град, но как да стимулираме и останалите ти колеги да се завръщат в по-малките градове и да остават в България?

    В програмата на ГЕРБ е заложен план за кадрово обезпечаване на медицинските специалисти в малките населени места, това може би е най-демократичното предложение. Чрез финансов механизъм ще бъдат поощрявани младите лекари да остават в региони, където има липса на специалисти. Това ще спомогне да се гарантира по-добра достъпност и по-добро качество на здравните услуги. Така би могло да се разбие това концентриране и насищане от специалисти само в големите университетски градове.

    Какво мислиш за обсъжданата преди години тема, държавата напълно да покрие разходите за обучението на един медицински специалист, с условие той задължително да работи определен период от време в болници в страната, в които има нужда?

    Моето лично мнение по този въпрос е, че след като държавата е инвестирала в твоето образование под формата на държавна поръчка, е редно ти да дадеш нужното на обществото, което е инвестирало в теб.

    Ако днес си народен представител и имаш властта да промениш едно нещо в здравната система в България, какво би било то?

    Бих променил точно това, за което говорехме до момента. От първостепенно значение е обезпечаването на малките населени места с медицински специалисти, за да могат хората на всякъде в страната да получават качествено, навременно и добро лечение и профилактика.

    По отношение на болниците, какъв трябва да е приоритетът? Много болници, но с малко специалисти и по-зле оборудвани, или малко болници, но с повече медици и по-съвременна медицинска апаратура?

    Според мен трябва да се даде приоритет на държавните и общински болници, в цял свят се инвестира главно в тях и не до толкова в частните медицински заведения. През годините се видя, че по-малките населени места, които са останали без болници, се обезлюдяват. Всеки град без болница е град без перспектива.

    Какво е твоето мнение за промяна на модела на здравно осигуряване, би ли било полезно, здравните осигуровки да са лични?

    Напълно подкрепям идеята здравните осигуровки да са лични, като разбира се трябва да има едно базово ниво на здравеопазване. Към момента, хората с по-високи доходи плащат и по-големи осигуровки, но когато имат нужда от здравната система, получават същата услуга, като всички останали, но ако размера на здравни осигуровки влияе и на количеството безплатни здравни услуги които ще получиш, ще бъде стимул за изсветляване на доходите. В тази ситуация всички ще се стремим да бъдем осигурявани на реалните доходи, за да можем да получаваме по-добри здравни услуги.

    България е на едно от водещите места в света по смъртност и заболявания, според теб на какво се дължи това, какво можем да предприемем?

    За съжаление много малко българи обръщат достатъчно сериозно внимание на здравето си, повечето пренебрегват профилактиката и се обръщат към лекар, когато вече заболяването е в напреднал стадии и се лекува доста по-трудно. В Европа в момента върви много сериозна модернизация в здравеопазването, модернизация от гледна точка на скринингови методи, профилактични прегледи и промоция на често срещаните заболявания. Трябва да се повиши информираността на българина, трябва да бъде информиран адекватно за симптомите на често срещаните заболявания, трябва да знае кога да се обърне към лекар и това да се случва на време, за да получи адекватно и ефективно лечение. Ако това започне да се случва в България и българинът започне да се грижи за профилактиката на здравето си, тенденцията и здравния статус на населението ще се промени в положителна посока.

    Начинът на живот и околната среда до каква степен влияят на здравословното състояние на човека според теб?

    Всички фактори на заобикалящата ни среда влияят върху организма, има много изследвания в тази посока, няма една причина. Въпреки че няма еднозначен отговор, един от основните фактори, който е доказан, е стресът. Той е една от основните причини за отключването на редки заболявания.

    По отношение на стреса какво би препоръчал, как да го минимизираме?

    Мога веднага да ви дам една рецепта, излезте на 2 април и гласувайте с бюлетина номер 2, един от факторите за напрежение, липсата на редовно и стабилно правителство, ще отпадне. С гласа си за ГЕРБ-СДС, вие гласувате за стабилно управление на държавата, справяне с инфлацията и един по-добър и спокоен живот. Ако искате да подкрепите лично мен, може да отбележите преференция с номер 116 в бюлетината.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини