Експерти обсъждат как ще функционира спешната помощ по въздух

От една хеликоптерна площадка трябва да може да се осигурява медицинска помощ по въздух на десет хиляди квадратни километра, показват данни от  15 хеликоптерни организации в Европа. Това каза доц. Олег Чолаков, началник на Отделение по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия в столичната болница “Лозенец“ по време на Академия по планинска медицина. Форумът се провежда в лечебното заведение и е под патронажа на президента Румен Радев.

Доц. Чолаков посочи, че страната ни трябва да има най-малко 9-10 хеликоптера, с които да се оказва спешна медицинска помощ по въздух. По думите му трябва да се предвидят достатъчно хеликоптери, тъй като вероятно ще се налага обслужване в сервиз на някой от тях, което предполага наличие на резервни хеликоптери. Ако един хеликоптер е сертифициран за оказване на медицинска помощ по въздух, той не може да извършва друга дейност, добави лекарят. 

Времето от подаването на сигнала до излитането на хеликоптера е пет минути, каза още доц. Чолаков, цитирайки данните от 15-те хеликоптерни организации. Времето от подаване на сигнала до достигане на хеликоптера до пострадалия е средно 20 мин. От кацането на хеликоптера, превозващ пострадалия, до „влизането“ на пациента в шокова зала се предвиждат три минути, показват още данните. 

Екипажът трябва да е на място, в базата на хеликоптера, каза още доц. Чолаков. Ако хеликоптерът е сертифициран за оказване на медицинска помощ по въздух, той не може да извършва друга дейност. 

Организациите, чиито данни са цитирани, са частни, допълни доц. Чолаков и поясни, че в немалко европейски държави оказването на спешна медицинска помощ по въздуха се извършва от частни компании.

За да функционира системата за оказване на медицинска помощ по въздуха в България, трябва да има законодателство, авиационна техника, логистични бази, болнични хеликоптерни площадки – до или върху болницата, обучени специалисти – пилоти, обучени да летят в специфични условия, технически специалисти по поддръжка на хеликоптерите, въздушни спасители, добави доц. Чолаков. По думите му в момента най-голяма готовност имат въздушните спасители от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст, сред които има и лекари реаниматори. Най-същественият проблем е финансирането, посочи доц. Чолаков. Спешността е ангажимент на държавата, но финансирането може да е и от дарения, от здравноосигурителните фондове, тъй като не трябва да се разчита само на държавата, добави той.

В Планинската спасителна служба има 24 сертифицирани лекари по планинска медицина, работещи в страната, посочи директорът на ПСС Емил Нешев.

Необходими са добре изградени травматични центрове, каза д-р Николай Младенов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болница "Токуда". По думите му в Германия времето за трансфер на пациента от мястото на инцидента до болница е шест и половина минути. Трябва да се обмисли много добре къде да бъдат хеликоптерните площадки в България, да има сформирани екипи, преминали практическо и теоретично обучение, тъй като обектите на въздушната помощ са деца, възрастни, бременни, хора с инфекциозни заболявания, с изгаряния, както и органи от донори, допълни той. По думите му засега никой не е споменавал, че в хеликоптерите трябва да се помисли и за осигуряване на кувьози за бебета. Необходимо е да се изработят протоколи за работа, да се осигурят и медикаменти и апаратура в хеликоптерите. 

Една от целите на Академия по планинска медицина е да започне обучение на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза директорът на болница „Лозенец“ д-р Христо Стоянов. По думите му в редица европейски страни е задължително лекарите в медицинските хеликоптери да са сертифицирани и по планинска медицина. 

До 2026 г. България трябва да разполага с шест оборудвани хеликоптера, като първият се очаква да пристигне през септември тази година. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини