Тръмп влезе в историята като първия арестуван президент на САЩ - коментари в медии

Доналд Тръмп не се призна за виновен пред съдия в щата Ню Йорк по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи и като стана първият бивш президент на САЩ в историята, който бе арестуван, информира “Вашингтон таймс“ за събитията от вчера с бившия обитател на Белия дом.

Вестникът посочва, че Тръмп се е запознал с обвиненията, свързани с плащанията на пари за купуване на мълчанието на порноактриса и “бивше зайче на „Плейбой“ преди президентските избори през 2016 г. Също така се отбелязва, че по време на краткото задържане на Тръмп са му били взети отпечатъци, но не му е била направена “снимка за спомен“, каквато се прави обичайно на обвинените в извършване на престъпление.

Като "разочарован и разстроен" описва пък “Вашингтон пост“ поведението на Тръмп в Ню Йорк и отбелязва, че след като е бил пуснат на свобода и се е завърнал в Мар а Лаго бившият президент е изригнал буквално по време на пламенна реч пред свои привърженици. Изданието допълва, че  вчера бившият президент е прекарал по-голяма част деня в несвойствена за него роля. “Той беше в центъра на вниманието, но не и водещ на церемониите, той стоеше почти безмълвен, освен моментите, в които изрече "невинен" в съда, и само пускаше съобщения, изписани с главни букви в социалната си мрежа“, отбелязва вестникът.

След като му бяха повдигнати 34 обвинения в престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи, Доналд Тръмп се завърна в имението си Мар а Лаго и пред верните си поддръжници  снощи се опита да превърне статута си на обвинен престъпник в повод за политическа битка, отбелязва „Гардиън“.

Бившият президент пренебрегна молбата на съдията по делото да се въздържа от подстрекателска реторика, като дори се нахвърли върху дъщерята на съдията заради политическите ѝ връзки.

Доналд Тръмп пледира невинен по 34 обвинения в престъпления по дело, свързано с “плащания за мълчание“. Прокурорите го обвиниха, че е организирал плащания, за да прикрие твърдения за любовни афери преди изборите през 2016 г. 

И вечерта в “мрачния за САЩ и тяхната съдебна система ден“, както го определи “Гардиън“, фаворитът за номинация от Републиканската партия за президентския вот през 2024 г. продължи кампанията си в имението Мар а Лаго. Поддръжниците му носеха шапки с надписи "Да направим Америка отново велика" и "Тръмп 2024". Облечен в син костюм, бяла риза и червена вратовръзка и застанал зад трибуна с надпис "Пратете СМС на Тръмп на 88022" сред множество американски знамена, той се представи като политически мъченик.

Под заглавие “От президент до обвиняем: Тръмп пледира невинен по 34 обвинения“ в. “Ню Йорк таймс“ информира за процеса срещу бившия президент на САЩ, обвинен в прикриване на потенциален секс скандал по време на изборите през 2016 г. Според вестника делото има далечни политически последици и отваря “пълна с опасности глава в дългия обществен живот на магната в областта на недвижимите имоти и бивш президент, който сега е изправен пред неудобната перспектива на съдебното дело“. Медията припомня, че Тръмп вече преживя два процеса за импийчмънт.

“Вашингтон екзаминър“ отрази появата на бившия президент на САЩ в съда под  заглавието “Мъченикът от Мар а Лаго“  и информира, че в първата му реч след появата му в съда в Манхатън нападките му срещу властите са били примесени с предизборната риторика. Отбелязва се, че Тръмп се похвалил с постиженията си като президент и се подиграл със състоянието на страната при неговия наследник Джо Байдън.

"Бог да ви благослови всички вас. Никога не съм мислил, че подобно нещо може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е, че безстрашно защитих нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат", каза Тръмп пред тълпата от ликуващи поддръжници. "Страната ни отива по дяволите", продължи той. Бившият президент определи годините след като приключи президентския му мандат, като "най-срамното време в историята на нашата страна".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини