Преди срещата с китайския президент Макрон предупреди за риска от скъсване с Пекин

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Европа трябва да се противопостави на подкопаването на търговските и дипломатическите връзки с Китай, предаде "Ройтерс".

Малко след като пристигна на държавно посещение в Китай преди председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще се присъедини към него в тридневната визита, Макрон заяви, че поддържането на диалог с Китай е от ключово значение предвид близките му отношения с Русия, която води война в Украйна.

Макрон, който е на първото си посещение в Китай от 2019 г. насам, разговаря с президента на САЩ Джо Байдън преди визитата за ангажиране на китайския президент Си Цзинпин за ускоряване на края на войната в Украйна, въпреки че Съединените щати изразиха скептицизъм за мирния план на Пекин.

"Чуваме все по-силни гласове, изразяващи силна загриженост за бъдещето на отношенията между Запада и Китай, които под някаква форма водят до заключението, че има неизбежна спирала на нарастващо напрежение", каза Макрон пред репортери във френското посолство в Пекин.

Създаде се също и впечатлението, че отделянето от китайската икономика вече е в ход и че единственият оставащ въпрос е за темпото и интензивността, добави той. "Не вярвам, в никакъв случай не искам да вярвам в този сценарий", подчерта Макрон.

Пътуването ще отбележи първото посещение на Фон дер Лайен в Китай, откакто стана председател на Европейската комисия преди повече от три години, и идва, след като тя каза, че не е възможно ЕС да се отдели от Китай, но е "жизненоважно да се съсредоточим върху намаляването на рисковете за Европа".

За Макрон, изправен пред протести срещу пенсионната реформа у дома, визитата предлага шанс да извлече икономическа изгода. Той пътува с 50-членна бизнес делегация.

Някои анализатори обаче смятат, че показното подписване на сделка ще изглежда опортюнистично във време на нарастващо недоверие към Китай в Съединените щати и техните съюзници по въпроси, вариращи от Тайван до използването на чувствителни технологии.

"Не е време за обявяване на бизнес сделки или големи нови инвестиции", каза Ноа Баркин, анализатор в Rhodium Group. "Това по същество би било вот на доверие в китайската икономика и би изпратило посланието, че Франция не е съгласна с подхода на САЩ."

Преди пътуването и Макрон, и Фон дер Лайен заявиха, че искат да убедят Китай да използва влиянието си върху Русия за постигане на мир в Украйна, или поне да попречат на Пекин да подкрепи пряко своя съюзник.

Тази година Китай предложи мирен план от 12 точки за кризата в Украйна, който призова двете страни да се споразумеят за постепенна деескалация, водеща до цялостно прекратяване на огъня.

Но планът беше до голяма степен отхвърлен от Запада поради отказа на Китай да осъди Русия, а САЩ и НАТО тогава казаха, че Китай обмисля да изпрати оръжия на Русия, което Пекин отрече.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини