Хаос с цените на недвижими имоти на имотния пазар в Кърджали

  Истински хаос с цените на недвижимите имоти цари на имотния пазар  в Кърджали.През последните години предлагането бе много голямо,заради интересът от страна на гурбетчиите,които търсят сигурна инвестиция за припечеленото в чужбина.В момента има  застой в предлагането и търсенето,но се забелязват нереално високи оферти за апартаментите ново строителство. При средна цена на квадратен метър от 800 евро в централната част на Кърджали и 560 евро в „спалнята на града” квартал „Възрожденци” се обявяват оферти от 1200 евро.Много гурбетчии, купили жилища за да вложат парите си,днес ги препродават на двойно по висока цена. Така жилище закупено за 110 000 лева,днес се предлага за 220 000 лева. Това сподели за Кърджали бг вести брокерът на недвижими имоти Ергюн Сюлейман. Той цитира фрапантен случай от своята практика,когато кърджалийка закупила жилище за 100 000 лева,го предлага за 300 000 лева. Панелка във „Възрожденци” от 82 кв.вече гони цена над 180 000 лева.

  Пазарът на недвижими имоти в Кърджали всеки момент може да експлодира. Инфлацията наду много цените.Дори гурбетчиите се въздържат да купуват. Цените ще се увеличават,заради поскъпването на строителните материали на българския и международните пазари. Това споделя Танер Емин от ДРИЙМ БИЛД 2018 ООД. Той подчерта,че ръстът на цените на материалите е от 20%. Скокът се дължи и на забраната на турското правителство за износ на арматура и цимент след катастрофалното земетресение в югоизточната ни съседка.Амбицията на управляващите в Анкара е за година и половина да изградят стотици хиляди жилища. Това покачва цените на цимента и арматурата не само на турския, но и на международния пазар.

  Земетресението в Турция компрометира и новото строителство в Кърджали.Купувачите се отнасят с резерви към качеството на построеното при строителния бум в Кърджали през последните години. Нараства търсенето на жилища в сгради, строени преди демократичните промени.Поскъпнаха тухлените апартаменти.Цените им вече са недостижими.Дори панелките се продават на цени по-високи от тези на новото строителство, споделя Танер Емин.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини