Революция в Судан: Паравоенни се бият с военни за възстановяване на "правата на народа"

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа казаха днес, че водят борба за възстановяване на "правата на суданския народ", предаде Ройтерс.

"Новата революция ... все още продължава за постигане на благородните ѝ цели, първа, сред които е съставянето на гражданско правителство, което ще ни преведе към наистина демократичен преход", посочиха в изявление Силите за бърза подкрепа.

Лидерът на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, заяви днес, че потвърждава подкрепата си за 24-часово примирие, за да се гарантира безопасното преминаване на мирни граждани и евакуацията на ранените.

Генералът добави, че суданските въоръжени сили не са "спазили примирието, като са подложили на обстрел от въздуха гъсто населени райони и са застрашили живота на цивилни". "Очакваме по-нататъшни дискусии с държавния секретар на САЩ за най-добрия начин, по който да се отговори на тези нарушения", добави Дагало в поредица от постове в Twitter.

Суданската армия обаче заяви, че не знае нищо за 24-часово примирие. "Навлязохме в критична фаза и усилията ни са концентрирани върху постигането на цели на операционно равнище", се казва в изявлението на въоръжените сили.

Според цитирано от ТАСС изявление на армията във "Фейсбук", "обявяването  от бунтовниците на 24-часово примирие цели да прикрие съкрушителното поражение, което те ще понесат до няколко часа". Армията струпва силите си в Хартум, където се водят ожесточени боеве.

Великобритания препоръча да не се пътува до Судан

Великобритания осъди "отвратителните" нападения срещу хуманитарни работници в Судан и препоръча да не се пътува до страната след избухването на ожесточени боеве, съобщи ДПА.

През последните дни се стигна до сблъсъци между армията и мощна паравоенна сила, които си оспорват контрола над страната. Загинаха десетки цивилни и се твърди, че въздушните удари и обстрелът са се засилили в някои части на столицата Хартум и съседния град Омдурман.

Британският държавен министър към министерството на външните работи Андрю Мичъл заяви, че "ескалацията на насилието е изключително тревожна", след което добави пред парламента, че "невинни цивилни граждани вече загубиха живота си и аз съм ужасен".

"Продължаващите сражения само ще отнемат живота на още цивилни и ще влошат съществуващата хуманитарна криза", отбеляза Мичъл. "Служителите на хуманитарните организации и цивилните граждани никога не трябва да бъдат мишена. На агенциите за помощ трябва да бъде позволено да доставят безопасно животоспасяваща помощ на тези, които отчаяно се нуждаят от нея. Това е отвратителен развой на събитията, макар че за съжаление не е единственият случай, в който хуманитарни работници стават мишена по този начин."

Мичъл подчерта, че правителството препоръчва да не се пътува до Судан. Британският глобален център за реагиране приема сигнали и оказва подкрепа на британските граждани и техните роднини.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин също препоръча днес на гражданите на страната да избягват посещения в Судан, съобщи ТАСС.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини