Депутатите отмениха великденската си ваканция и сформираха шестте парламентарни групи

Единодушно с 230 гласа „за“ депутатите приеха решение за отмяна на великденската ваканция на Народното събрание (НС) за тази година.  

Приехме правилника на НС и вече би трябвало да сме във ваканция, затова има проект на решение за нейната отмяна, обясни председателят на парламента Росен Желязков преди разглеждането на предложението.

Според парламентарния правилник, който депутатите приеха да действа до приемането на нов, Народното събрание е във ваканция 10 дни по великденските празници - от Велики петък включително.  

Великденските празници минаха, но предстои Рамазан байрам, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той отбеляза, че в петък е първият ден на Рамазан байрама и тогава мюсюлманите народни представители най-вероятно няма да бъдат на заседание в парламента. Можем да предложим петък да е неработен ден за НС, добави Карадайъ.

Росен Желязков помоли за проект на решение в тази връзка, който утре да разгледат. Светли празници и за мюсюлмани, и за християни, пожела председателят на парламента. 

Депутатите сформираха шестте парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. Ръководството и съставът на всяка от тях бяха представени от новоизбрания председател на парламента Росен Желязков.

Председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова, а Деница Сачева, Теменужка Петкова и Румен Христов са нейни заместници. Секретар е Евгения Алексиева.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) ще е със съпредседатели Николай Денков и Атанас Атанасов. Заместник-председатели са Владислав Панев, Калина Константинова, Людмила Илиева, Мирослав Иванов, Надежда Йорданова и Стою Стоев. Секретар е Татяна Султанова. 

Председател на ПГ на „Възраждане“ е Костадин Костадинов. Заместник-председател - Петър Петров, а Николай Дренчев - секретар. 

Председател на ПГ на ДПС  е Мустафа Карадайъ. Негови заместници са Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид. За секретар на ПГ на ДПС е определена Адлен Шевкед.

Председател на ПГ на "БСП за България" е Корнелия Нинова. Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Иван Ченчев и Христо Проданов ще са заместник-председатели. Секретари на ПГ на "БСП за България" ще са Ирена Анастасова и Деян Дечев.

Председател на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН)  е Тошко Йорданов. Ивайло Вълчев и Филип Станев ще са заместник-председатели, а Станислав Балабанов - секретар. 

По-рано днес депутатите избраха Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) за председател на Народното събрание. За заместник-председатели на парламента бяха определени Андрей Чорбанов (ИТН), Кристиан Вигенин ("БСП за България"), Никола Минчев (ПП-ДБ), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филиз Хюсменова (ДПС) и Цончо Ганев ("Възраждане"). 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини