Брезник прави стъпки за побратимяване с италианската община Сардара

Кметът на Брезник Васил Узунов предлага побратимяване между ръководената от него община и италианската Сардара (регион Сардиния). Решението и мотивите му за това са писмено обосновани в докладна записка, публикувана на сайта на общинската администрация.

Контактът между Брезник и Сардара се осъществява заради наличието на уникални и напълно идентични археологически обекти на територията им.

Сардара е община в регион Сардиния (Южна Италия) с население малко над 4000 души. Районът е известен с храм-кладенеца „Санта Анастасия“, намиращ се в центъра на град Сардара. Съоръжението е част от нурагически комплекс, в който са включени още два култови кладенеца, което го прави уникален в контекста на познатите нурагически селища, където обикновено свещените кладенци са изградени самостоятелно.

Обектът е датиран от 1200 – 900 година преди Христа. Древният комплекс на остров Сардиния е подобен на храм-кладенеца „Пусто Гърло“ край брезнишкото село Гърло. Археологическият обект в Брезнишко, единствен такъв в нашата страна, е открит при разкопки под ръководството на професор Димитрина Митова-Джонова през 1972 г. Съществуват различни теории за неговото датиране и предназначение. До момента няма систематични научни изследвания, а културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

До предложението за побратимяване между Брезник и Сардара се стига след като през месец януари делегация от италианската община е посетила страната ни по време на международния фестивал „Сурва“ в Перник. Тогава е обявено намерението двете община да се побратимят и да засилят връзките си.
На 8 март тази година от Сардара са изпратили и писмо до своите колеги от българска страна, с което са препотвърдили писмено поканата си.

Кметът на Брезник Васил Узунов също е на мнение, че бъдещото партньорство ще даде възможност за обмяна на опит и информация в различни сфери на дейност, най-вече в културната. Чрез него ще се реализират съвместни проекти свързани с проучване, консервация и опазване на храм-кладенците в двете общини, смята още Узунов.

Докладна записка на кмета на Брезник ще бъде разгледана от общински съветници на предстоящата им сесия на 27 април.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини