Бойко Борисов: ПП-ДБ да кажат с кого искат да правят правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова лидерите на "ПП-ДБ" да кажат от кого ще търсят подкрепа за втория мандат след заявките от вчерашните консултации при президента Румен Радев. Вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ и ако се стигне до втори мандат - ще предложат правителство.

"Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Тъй като обратното броене вече започна, а дните са малко, искам да помолите ПП да уточним един въпрос.Нашият прочит на всичко, което имаме до момента, от срещите ни с лидерите на парламентарните партии, от това, което чух като декларации в НС, от това, което видяхме като климат в НС - обидите, яростта, подмятанията между партиите, не ми дава отговор, и затова чрез медиите молим за него: ПП-ДБ искат във втория мандат да направят правителство с кого? Молбата ни е да назоват поименно с кого искат да правят правителство. Защото формулировката "с всички" на практика означава с никого. Да кажат - очакват ли подкрепа от ГЕРБ или не. Или ДПС очакват да ги подкрепи, или ИТН, или "Възраждане", или БСП. Просто да кажат какво очакват. Ако няма задкулисие, което да преговаря в момента, отговорът на този въпрос ще е много интересен, защото от него зависи кой ще формира кворума в НС, кой ще защитава министрите и приоритетите им. И от този отговор зависи и следващия отговор: Вариант А: "Очакваме подкрепа на ГЕРБ" - ако е така, тези дни да седнем на лидерска среща и да се разберем. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето - добре. А след това? След това решават и арестуват Слави Трифонов", каза Борисов.

Той заяви, че ще предложат кабинет като чуят този отговор.

Днес Борисов отново изтъкна, че най-добрият вариант за България е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Ние ще кажем какво ще правим след като ПП-ДБ обявят от кого ще търсят подкрепа за втория мандат. Защото ако търсят само от нас – това е един разговор. Ако търсят от всички – това вече е задкулисие. Всички наши представители казват, че в работните групи работят много добре, но на този въпрос не се отговаря. Иначе ще излезе, че това са празни приказки, опити да се имитира някаква дейност и юли-август да отиваме на избори", каза Борисов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини