Облак от бетон над града: Еколози съдят САЩ заради космодрума на Мъск

Природозащитни организации подадоха в понеделник в съда иск срещу Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ, оспорвайки одобрението й  без да изиска по-подробно екологично проучване за изстрелване на ракети на компанията SpaceX на Илон Мъск в близост с национален резерват за диви животни в Южен Тексас.

Делото идва 11 дни, след като SpaceX реализира нов лиценз на FAA, за да изпрати своята ракета следващо поколение Starship от в първия си тестов полет. Той завърши с експлозия над Мексиканския залив, след като преди това предизвика разрушения на стартовата площадка при излитането.

Разтърсващата сила на изстрелването изхвърли парчета стоманобетон и метални шрапнели на стотици метри от мястото, в непосредствена близост до Националния резерват за диви животни "Долна Рио Гранд вали", близо до държавния парк и плажа на Бока Чика.

Взривът също така запали храсталаци с площ от 1.4 хектара и изпрати облак от пулверизиран бетон, който измина над 10 км на северозапад и "валеше" над приливните зони и близкия град Порт Изабел, според американската Служба за риба и дива природа.

SpaceX обяви изстрелването за успех, който ще даде ценни данни за напредък в развитието на системата за полети Starship и нейната първа степен Super Heavy - основни компоненти в новата програма Artemis на НАСА за връщане на астронавти на Луната.

Но в делото от понеделник се казва, че инцидентът от 20 април е поредният от поредица от най-малко девет инцидента с експлозии в Бока Чика, разрушили убежище за защитени от федералните власти диви животни и жизненоважно местообитание за мигриращи птици.

Шумът, светлинното замърсяване, строителството и пътният трафик също влошават района, дом на застрашени оцелоти и дивите котки ягуарунди, както и места за гнездене на застрашени морски костенурки и важно местообитание за застрашени крайбрежни птици, се казва в иска.

Изброеното показва, че FAA е нарушила федералния закон, като е разрешила разширени спектър операции в центъра Starbase на Мъск в Бока Чика, без да изисква пълно проучване на въздействието върху околната среда (EIS), което обикновено е задължително за големи проекти, се твърди в делото. Жалбата от 31 страници се стреми да отмени лиценза на FAA и да изиска подобно проучване.

Ръководителят на персонала на FAA за Службата за търговски космически транспорт заяви в имейл от юни 2020 г., че агенцията планира да проведе EIS, но FAA "впоследствие го отложи за SpaceX" и вместо това извърши по-малко строг преглед, се твърди в делото.

Говорител на FAA каза, че политиката на агенцията е да не коментира съдебни спорове, които са в активна фаза. Няма реакция и от SpaceX.

Мъск, милиардерът, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Калифорния компания, се обърна към критиките на еколозите в коментар по време на събитие в събота, като каза, че отломките, разпръснати от изстрелването миналия месец, се равняват на "пясъчна буря, причинена от човека".

"Изобщо не е токсичен или нещо подобно", каза той. "Това наистина разпръсна много прах, но доколкото ни е известно, не е имало никакви значими щети на околната среда, за които знаем."

Заобикаляне на екооценката?

SpaceX решително се противопостави на подлагането на своята Starbase на EIS преглед - процес, който обикновено отнема години. ОВОС включва задълбочен анализ на разглеждания проект и алтернативи, заедно с планове за смекчаване за ограничаване или компенсиране на вредните въздействия. Това включва също публичен преглед и коментар, а често и преоценка и допълнително проучване.

FAA издаде своя лиценз след далеч по-малко задълбочена екологична оценка и констатация, че дейностите на SpaceX в Бока Чика не оказват "съществено въздействие" върху околната среда. Делото оспорва тази констатация като нарушение на Закона за националната политика в областта на околната среда, като твърди, че оценката и мерките за смекчаване, включени в лиценза, не отговарят на изискванията на закона.

Случаят е пример за напрежението между еколозите, които се стремят да ограничат развитието на Бока Чика, и Мъск, неотстъпчив предприемач, известен с поемането на рискове.

"Жизненоважно е да защитим живота на Земята, дори когато гледаме към звездите в тази модерна ера на космически полети", каза Джаред Марголис, старши адвокат в Центъра за биологично разнообразие, една от няколкото организации, завеждащи делото във федералния съд във Окръг Колумбия.

Мъск каза, че SpaceX планира да инсталира система за водно охлаждане и подсилване със стомана на стартовата площадка, за да предотврати повторение на щетите при изстрелване, и може да е готова за друг тестов полет на ракетата, най-мощната създавана някога, през следващите няколко месеца .

За момента корабът Starship и ракетата Super Heavy са на практика спрени заради разследване за "злополука", започнато от FAA веднага след изстрелването, както се изисква от закона.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини