Арестуван е стрелецът, който уби 8 души при новата стрелба в Сърбия

Арестуван е стрелецът, който уби 8 души при нова стрелба в Сърбия.

8 души са били убити и 13 са ранени, сред които и деца, в село Дубона на около 60 километра от Белград късно снощи, съобщават местни медии.

Стрелецът е открил стрелба с автоматично оръжие по група хора от автомобила си и после избягал, съобщава сръбската обществена телевизия. Като причина за случилото се е възникнал скандал. Заподозреният е на 21 години, вероятно син на военен.

Състоянието на ранените е тежко, като те са настанени в няколко болници в района. Предполага се, че стрелецът с инициали Урош Б. има и двама съучастници.

Към района са изпратени специални полицейски части и хеликоптери, както и линейки, предаде Асошиейтед прес. Там сега има около 600 души от силите на реда, допълва Франс прес.

В коментар, публикуван в сръбския информационен портал "Телеграф", министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата "терористичен акт", без да предостави повече подробности.

Според местните медии късно в четвъртък заподозреният е влязъл в спор в училищен двор, тръгнал си е от там, но се е върнал с автоматична пушка и пистолет. Той открил огън и продължил да стреля по хора на произволен принцип в три села от движеща се кола.

Ройтерс съобщава, че край село Дубона, разположено недалече от Младеновац, тежко въоръжени полицаи са направили контролен пункт и претърсват преминаващите автомобили.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа, след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.

Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.

Снощи ученици и други хора, облечени в черно, изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди хора запалиха свещи и оставиха играчки и цветя, за да почетат паметта на жертвите.

Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.

Десетки гимназиални учители се събраха снощи пред сградата на министерството на образованието в центъра на Белград, за да поискат подобрения в сигурността на училищата и в образователната система, допълва Ройтерс. За днес синдикатите в сферата на образованието в Сърбия са обявили стачка.

Заради стрелбата в училището Сърбия е в тридневен траур от днес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини