Изложба "Киното: Магия и техника" гостува в Асеновград

От 17:30 ч. днес, 12-ти май,  в Исторически музей – Асеновград ще бъде открита гостуващата изложба „Киното: Магия и техника” на Националния политехнически музей – София.

Музеят съхранява уникална за България колекция от над 100 професионални и любителски камери, прожекционни апарати, съпътстваща апаратура, филми, документи и повече от 100 киноафиша, част от които ще могат да бъдат разгледани в залите на Исторически музей – Асеновград.

Изложбата „Киното: магия и техника” представя Седмото изкуство от гледна точка на „машините“ и визуалните свидетелства години назад.

Тя проследява първите стъпки на киното и показва образци на техниката, без която магията на киното не би била възможна.

Интересно и любопитно ще бъде за киноманите, а и за всички интересуващи се да научат повече и да видят нагледно, че „мистерията” на любимото им изкуство е изцяло обусловена от постиженията на науката и техниката.

В изложбата са експонирани камери, прожекционни апарати, любителска снимачна техника и прожекционни апарати за домашна употреба.

Включен е богат илюстративен материал от оригинални киноафиши, които припомнят култови заглавия от репертоара на българските киносалони в периода от 30-те до 80-те години на ХХ в.

Експозицията се допълва от специално компилирано видео с някои от първите заснети в историята късометражни филми.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата (МК).

Изложбата ще бъде достъпна за широката общественост до 24.08.23 г.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини