Швеция спечели „Евровизия"

Швеция спечели конкурса "Евровизия", след като певицата Loreen победи 25 конкуренти на финала на най-голямото музикално събитие на живо в света, организирано от Великобритания от името на разкъсваната от война Украйна.

Предишен победител през 2012 г., Loreen е първата жена, която печели два пъти ексцентричния и много обичан конкурс, и едва вторият човек, който прави това след Джони Логан за Ирландия през 80-те години на миналия век. 

Това е рекордна седма победа на Евровизия за Швеция, която идва 49 години след като АББА спечели за първи път за страната с "Waterloo".

Печелившата ѝ денс-поп песен "Tattoo" едва успя да надделее над финландската "Kaarija" след комбинирането на гласовете на публиката и журито след вечер с типично еклектични музикални изпълнения в Ливърпул, Северозападна Англия.

Миналогодишният финалист Великобритания избра града - родното място на "Бийтълс" - за провеждане на фестивала, след като организаторите решиха, че е невъзможно победителят от 2022 г. Украйна да направи това на фона на продължаващата инвазия на Русия.

По време на бляскавия спектакъл в Северозападна Англия се появиха съобщения, че Москва е нанесла нов удар по Украйна.

Атаката включваше Тернопол, родния град на група "Творчи", която тази година влезе в надпреварата на Украйна със "Стоманено сърце" - електро-поп предложение, вдъхновено от обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол.

"Тернопол... беше бомбардиран от Русия, докато ние пеехме на сцената на "Евровизия" за нашите стоманени сърца, неукротимост и воля", заяви групата в Инстаграм.

Великобритания се постара да запази Украйна в центъра на вниманието по време на едноседмичния празник на Европа.

Центърът на Ливърпул беше залят с жълтото и синьото знаме на страната, а украинците бяха сред 6000-те фенове, събрани в залата домакин M&S Arena.

Според оценките повече от 160 милиона души по света са гледали по телевизията.

"Чувствам се сякаш съм си у дома", каза пред АФП Василина Киндрат, която избяга от Лвов през декември, докато се отправяше към крайбрежната арена. 25-годишната жена добави, че се надява на победа не в Евровизия, "а във войната".

Политиката предшестваше финала, като в петък избухна скандал заради предложеното участие на Володимир Зеленски.

Организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия отказаха поканата на украинския президент да отправи послание, опасявайки се от политизиране на събитието.

Това се случи въпреки забраната за участие на Русия и откровено политическото послание на някои песни и предизвика критики от страна на правителството на Обединеното кралство. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини