В Перник се състоя местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“

За мен е удоволствие Българската телеграфна агенция (БТА) да провежда своите срещи, заседания и други формати в тази историческа сграда. Винаги съм си мечтал да работим в една посока пълноценно и ми се ще да вярвам, че ще бъдем партньори за всичко, което се случва на територията на Област Перник – заедно да го изграждаме, заедно да създаваме културни и образователни продукти, да работим в добра координация в администрацията и всичко това да стига до всеки жител на Област Перник, но и на цяла България. С тези думи областният управител на Област Перник Людмил Веселинов откри местната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, която се състоя днес в сградата на Минната дирекция в Перник.

Общата стойност на финансиране по оперативните програми за периода от 2014 до 2020 година за област Перник е 259 218 951,36 лева, безвъзмездното финансиране е в размер на 202 409 55,28 лева. Бенефициентите са 428, а сключените договори - 605. Това съобщи Ирена Георгиева, управител на Областния информационен център (ОИЦ) – Перник.

Управителят на ОИЦ акцентира върху проекта на Община Перник по ОП „Региони в растеж“ за градския транспорт на Перник. „Проектът е много значим за нашия град, заради местните хора, но и туристите, и гостите на града. Купените автобуси по проекта се ползват от обществеността в града“, подчерта Ирена Георгиева. Тя посочи за добър пример и реализирания проект за обследване на енергийната ефективност и прилагането на мерки за енергийна ефективност в детската градина „Калина Малина“ в Перник. „Това е емблематичен проект, на стойност над един милион лева. Чрез него и най-малките жители на областта се възползват от европейското финансиране“, каза управителят на ОИЦ-Перник.

За новия програмен период 2021-2027 г. към настоящия момент са одобрени два проекта в Община Трън, които са със социална насоченост, каза заместник-кметът на Община Трън Десислава Димитрова. Като основен проблем заместник-кметът на Община Трън заяви, че отчитат дефицитът и текучеството на квалифицирани кадри. Той е съсредоточен най-вече при основните специалисти, осъществяващи дейностите при предоставяне на социални услуги – социални работници, педагози, психолози, логопеди, рехабилитатори и медицински сестри.

Четиридесет и два проекта работят в момента, това е завидно като бройка и дейности, каза началникът на отдел „Европейски и национални оперативни програми“ в община Перник инж. Иван Искренов.

Той посочи, че в общината се изпълнява амбициозна инвестиционна програма. В началото на следващата седмица започва реализирането на проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Областната дирекция на МВР в Перник. Поетапно започва работа и по саниране на 13 блока в Перник по Оперативна програма „Региони в растеж“, като вече са проведени всички процедури, има избран изпълнител, а дейностите ще започнат до дни. До месец се очаква да започне работа и по Двореца на културата, с което общината приключва работа по инвестиционната програма със средства, заложени в програмния период 2014 – 2020 г.

Общината в Земен е реализирала 33 договора по европейски програми за миналия програмен период 2014-2020 година, съобщи Александър Пейчев – консултант по проекти към община Земен.

Той акцентира върху проект, реализиран чрез програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Република Сърбия. Основната му цел е подпомагане развитието на туризма от двете страни на границата -  Пчински и Ябланишки окръг в Република Сърбия и цялата Пернишка област от страна на България.

„Земенска община винаги е имала амбицията да съхранява уникалното си културно и историческо наследство. Всички вие сте потопени в магията на грандиозните кукерски и сурвакарски празници“, изтъкна Пейчев. Той посочи, че в района особено популярни са сурвакарските празници, което е дало основание на общината да разработи проект за съхраняване и популяризиране на културното наследство в района, с цел развитие на туризма.

Проектът „Европа в България: Общо бъдеще“ се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Основната му цел е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини