Щъркел падна в басейна на пречиствателната станция в Златоград, спасен е

Изображение 1 от 2

    Единият от двата щъркела, избрали в Златоград да свият гнездото си, бе изваден от басейна на пречиствателната станция, съобщи в профила си кметът Мирослав Янчев. Птицата е паднала вътре и след като не е могла да излети сама, служители на пречиствателната станция са я извадили. За бедстващата птица е подаден сигнал на телефон 112, на мястото се отзовават Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Общинска администрация Златоград. Птицата е прегледана от ветеринарния лекар Асен Хасапчиев и след консултация с РИОСВ – Смолян и Спасителния център за диви животни в град Стара Загора е пусната отново в местообитанието си.
    "Община Златоград благодари на гражданите и службите за оказаната помощ и подкрепа за опазване на щъркелите, които са защитен вид. Ангажираността на местната общност е добър показател за опазване на биоразнообразието в общината", пише още кметът Янчев.
    Тази година за пръв път бели щъркели гнездят в общината, след като бе направена конструкция за гнездото им от Милко Ханджиев. Той е помогнал и при спасяване на птицата, като предостави помещение и положи грижи за съвземането ѝ. Двойката птици вече отглежда и малки. "Надяваме се повече да не се случват инциденти на семейството щъркели!", казва още кметът на Златоград.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини