Американска атомна подводница пристигна в южнокорейското пристанище Пусан

Атомна подводница с управляеми ракети на военноморските сили на САЩ пристигна в Южна Корея за първи път от октомври 2017 г. в съответствие с условията на Вашингтонската декларация, съобщи днес агенция Йонхап като се позовава на министерството на националната отбрана на Република Корея.

Подводницата, която може да носи с крилати ракети „Томахок“, пристигна на пристанище във военноморската база в южнокорейския град Пусан, съобщи южнокорейската армия, предаде Ройтерс.

За първи път от близо шест години подводница SSGN от военноморските сили на САЩ, спира в Южна Корея.

Тя пристигна, след като вчера Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег край източното си крайбрежие, а миналия месец направи неуспешен опит да изстреля шпионски сателит.

През април южнокорейският президент Юн Сук-йол и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха във Вашингтон „да подобрят допълнително редовната видимост на стратегически активи“ на Корейския полуостров.

Двамата лидери също се разбраха ВМС американска подводница с балистични ракети SSGN да посети Южна Корея за първи път от 80-те години на миналия век, за да спомогне за демонстрирането на решимостта на Вашингтон да защитава страната от нападение на Северна Корея. 

През април по време на срещата на върха във Вашингтон президентите на Република Корея и САЩ Юн Сук-йол и Джо Байдън се договориха да увеличат честотата на появата на американски стратегически средства с оглед сдържане на КНДР. По-специално САЩ обещаха да изпратят атомни подводници.

„Посещението на американската атомна подводница с управляеми ракети има за цел да демонстрира практическото изпълнение на споразуменията от Вашингтонската декларация за укрепване на редовното видимо присъствие на стратегически активи на Корейския полуостров“, каза южнокорейският вицеадмирал Ким Мюн-су, който оглавява командването на военноморските операции.

По повод пристигането на подводницата Република Корея и САЩ планират да проведат съвместни учения за засилване на сътрудничеството и разработване на отговор на „нарастващата заплаха“ от страна на КНДР. Очакват се и други събития, посветени на 70-годишнината на съюза между двете страни.

Вчера президентът на Южна Корея Юн лично наблюдаваше последния кръг от най-голямата досега съвместна бойна стрелба със Съединените щати на разстояние 25 километра от междукорейската граница. В ученията участват над 2500 военнослужещи и над 610 единици техника, включително авиационна.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини