"България е ЕС. България е НАТО." Протест срещу "Възраждане" и Радев се проведе в София

Шествие под надслов “Фашизмът не е патриотизъм” се проведе в София в четвъртък. Участниците се събраха пред президентството и минаха пред централата на проруската партия “Възраждане”.

Повод за протеста бяха поредица акции на “Възраждане”. Депутати от партията няколко пъти не допуснаха народният представител Явор Божанков от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) да говори от парламентарната трибуна, като се събираха около него и викаха. Част от тях влязоха и във физически сблъсъци.

“Недопустимо е един народен представител да решава кой има право да говори и кой не. Недопустимо е един народен представител да говори от името на целия народ”, пишат организаторите на шествието.

“Недопустимо е един народен представител да обижда гражданите на България, заради това за кого са гласували.”

В събота привърженици на “Възраждане” саботираха прожекция от София Прайд Филм Фест в кино “Одеон” и нахлуха в магазин за бира в София.

В четвъртък в кино “Одеон” се прожектираше същия филм. Там имаше засилено полицейско присъствие и нямаше напрежение.

Организаторите на шествието се обявиха срещу “фалшивия патриотизъм, заплахите и саморазправата, подклаждането на омраза, разделението на народа и лъжата и дезинформацията”.

По време на шествието хората скандираха “Долу фашизма, долу изрожденци”, “Тук не е Моска”, “Фашизмът не е мнение, а престъпление”, “За да има мир, Копейкин в Сибир”, съобщи “Дневник”.

Участниците в шествието носеха знамена на Европейския съюз (ЕС) в знак на подкрепа за евроатлантическата ориентация на България, както и знамена на Украйна, която беше нападната от Русия преди повече от година.

“България е парламентарна република. България е ЕС. България е НАТО. България е демократична република”, пишат организаторите на събитието.

Демонстрацията започна пред президентсвото.

“Продължаваме да протестираме срещу Румен Радев, който вместо да е обединител на нацията, каквато е неговата роля по Конституция, продължава да разединява нацията, продължава да говори против даване на оръжия на Украйна, продължава да дава същите опорки, каквито чуваме от Костадин Костадинов, които чуваме и от Митрофанова”, каза пред “Дневник” организаторката на протеста Кристина Пекова.

Протестът е продължение на демонстрациите срещу поведението на Румен Радев при връчването на мандата и избора на новото правителство на Николай Денков.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини