Затегнаха контрола и на летище София

По-щателни проверки на ръчния багаж са въведени на летищата в страната. 

Николай Николов, началник отдел „Авиационна сигурност и класифицирана информация” към транспортното министерство, информира, че разпоредените допълнителни мерки са с цел повишаване бдителността и щателността на проверките на летищата в страната., предаде агенция фокус.

Засилените мерки за сигурност се заключават обаче единствено в по-строгите проверки на ръчния багаж и особено на изискването за внасяне на течност на борда на самолета в обем не повече от 100 мл. Проверките по летищата вероятно ще причинят известни неудобства за гражданите. Въпреки това засега няма да се изисква от хората да идват няколко часа преди полета. Гражданите трябва да бъдат по-търпеливи и да съдействат на органите по сигурността при извършването на проверките.

Николов отбеляза, че предприетите у нас мерки се отличават от тези на по-големите европейски летища, където степента на риска е по-голяма пред вид преките полети до САЩ. Именно това е и основната разлика между българските и европейските летища и степента на риска на съответните линии.

Завишени мерки за сигурност са предприели и самите авиокомпании. Николов припомни, че на борда на родните авиокомпании има назначени служители по сигурността. Такива служители се назначават при полети, при които имазавишен риск. Според Николов обаче нашите авиопревозвачи нямат полети, които да бъдат оценявани като високорискови.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини