Парламентът прие проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон на първо четене

"Ще пуснем лисицата в кокошарника да пази кокошките".
"Закон, достатъчно зареден с взрив за политиканстване".
"Новата комисия няма да бъде бухалка, защото ще се председателства на ротационен принцип".

Тези и други реплики съпътстваха близо двучасовия дебат в пленарна зала за гласуване на първо четене на трите законопроекта за промени в антикорупционния закон - на ГЕРБ, на "Продължаваме промяната - Демократична България" и на служебния кабинет. И трите си приличат по няколко основни момента - че съществуващата комисия се разделя на две и че инспекторите ще имат разследващи функциите. В крайна сметка със 142 гласа "за" подкрепен проекта на партията на Бойко Борисов.

Вотът беше с гласовете на ГЕРБ (63 гласа, от които един е бил въздържал се), "Продължаваме промяната - Демократична България" (58, от които 54 - "за", един против и трима въздържали се), ДПС (26 гласа "за"). Въздържали се бяха от БСП и "Възраждане" (60 гласа), а ИТН - против.

Останалите два проекта бяха отхвърлени.

В двете водещи комисии резултатът от вота беше сходен и беше приет само този на ГЕРБ. Точно преди вота, председателят на правната комисия Стою Стоев поиска 30-минутна почивка.

Преди това депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха да се приеме техния закон и този на ГЕРБ, защото били близки, а между двете четения различията да се изчистят.

Темата за това дали с промените се цели да се постигне нов орган, който да не е ефективен, а бухалка, както и дали да има роля президентът при назначаването на членовете на комисията бяха също теми на дебата. Според проекта на ГЕРБ парламентът ще избира шестима членове, а един ще бъде избиран от президента. Председателят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура - на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления.

Според "Продължаваме промяната Демократична България" обаче държавният глава няма място при избора на състава на тази комисия.

Това е третият поред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на Зарков и "Продължаваме промяната", защото смяташе за противоконституционно да се вменят разследващи функции на антикорупционната комисия. Антикорупционната комисия беше създадена в настоящия си вид при управлението на Бойко Борисов, а партията наложи последователно Пламен Георгиев и Сотир Цацаров за нейни председатели. Цацаров си тръгна сам преди повече от година.

Какво предвижда законопроектът

Приетият проект предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата - с противодействие на корупцията.

Комисията ще има седем члена, шестима ще се избират от парламента, а един от президента. Председателят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура - на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления.

Всеки член на комисията трябва да е с висше юридическо образование и да има поне 10 години юридически стаж като към момента на назначаването трябва да е под 60-годишен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини