Даниел Лорер и Илиана Иванова са кандидатурите за еврокомисар, обяви премиерът Николай Денков

Даниел Лорер и Илиана Иванова са кандидатурите за еврокомисар от България, обяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. 

Даниел Лорер е кандидатурата, която „Продължаваме промяната – Демократична България" предложи за еврокомисар, а Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС.

По думите на премиера двамата кандидати имат много висок експертен опит, с много натрупани активи в различни сфери. "И двете кандидатури са много силни, имат своя специфика. И двамата имат малко различен профил", каза Денков. "Мисля, че предлагането на две кандидатури е добро решение", каза премиерът в отговор на въпрос.

По думите му Иванова има повече опит в Европейската сметна палата и като европейски депутат, който е полезен в този контекст. Лорер има много богат опит в иновациите, в бизнеса, а след това като български депутат в Народното събрание. Лорер има опит в парламентарните комисии, а също така като първи министър на иновациите и растежа в България, каза Денков. "След гласуването сме с усещането, че представяме двама много достойни кандидати", заяви премиерът. Според него е очевидно от представянето, че от една страна Даниел Лорер има по-близък профил до иновациите, до част от ресора, който имаше Мария Габриел. От друга страна Иванова има друг опит, който може да се окаже ценен, каза Денков. Той предполага, че решението, което ще вземе Европейската комисия, ще е на база на доста комплексна оценка, която няма как да се направи от София. 

От ЕК трябва да преценят кой от двамата кандидати би се вписал по възможно най-добрия начин в настоящата структура и, следвайки вътрешните си процедури и правила, да изберат един от тях да бъде следващия еврокомисар за България до края на настоящия мандат. Ясно е, че вече имаме набор от еврокомисари, появявайки се новият еврокомисар за довършване на мандата, той ще трябва да поеме определени ресори и те ще трябва да бъдат преразпределени по някакъв начин, коментира министър-председателят.

В отговор на въпрос Денков каза, че в писмото-покана от ЕК е предоставена възможност за две кандидатури, ние се възползваме от нея.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини