Денков: Може да направим преход към икономически бум

Само преди 4 години бизнес лидерите на целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите си, използвайки организацията на икономиката. Европейски и американски компании изнасяха производства в Китай, китайски фирми купуваха европейски и американски компании, всеки се опитваше да оптимизира производството, логистиката, услугите, по начин, който беше предначертан.

Тези четири години изглеждат толкова далеч от сегашната перспектива - първо с пандемията, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът не е сигурно място за търговия. Всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се организира процесът".

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на откриването на Софийски икономически форум IV, предаде репортер на БГНЕС.

"Това доведе до икономическа криза, но и за региони като нашия това се оказа възможност, от която бихме могли да се възползваме. Възможността да намерим своето място на картата и на Европа, и на границата между Европейския и Азиатския континент, така че да имаме своето самостоятелно място и тежест, с които да се включим в тези световни процеси", добави акад. Денков.

Според премиера България може да се включи с туристическите и културните си съкровища.

"България през последните години показа няколко изключително успешни модели - икономическа зона Тракия - постижение на частната инициатива в България, която показа, че с подходящ мениджмънт и условия можем да привлечем водещи световни и европейски фирми. Традициите в атомната енергетика, които очакваме да надградим в следващите с два нови реактора в "Козлодуй". Плановете да променим старозагорската долина, и от долина на въглищата да я превърнем в долина на новите енергийни източници, имат своята чувствителност в българското общество, но нямат алтернатива.

Много е важно през следващите няколко години заедно държавата, тези производители, които са позиционирани там и трябва да променят своя модел, синдикатите, работниците, да осъществим този преход, който може да се окаже преход на икономическия бум", подчерта той.

Той посочи, че има няколко мащабни проекта, като единият обхваща Александруполис - Варна - Констанца, а другият е от Албания до Черно море.

"Два проблема ни пречат - липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи", коментира премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Софийския икономически форум.

По думите му България трябва да работи за развитие на икономиката си, въпреки че е малка държава.

"Нашата страна е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони. За съжаление това, което виждаме е, че има две основни пречки - съществуващите проблеми с върховенството на закона. Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти на източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно".

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини