Вижте лицето на изчезналия човешки роднина, наричан "Хобит"

През 2003 г. археолози откриват човешки скелетни останки в пещера в Индонезия. При по-внимателна проверка те установяват, че индивидът - най-вероятно жена - има необичайно малка глава и е с нисък ръст, само 106 см. Поради подобните на хобит характеристики на индивида, които се различават от тези на известните хоминини, изследователите класифицират индивида като Homo floresiensis, по-дребна издънка на Homo erectus, изчезнал човешки прародител.

Сега нова реконструкция на лицето предлага поглед към това как може да е изглеждал този индивид, наричан "хобит", когато е живял на индонезийския остров Флорес преди приблизително 18 000 години.

Когато създават лицеви приближения, съдебните художници често разчитат на комбинация от сканирания на отделния череп и данни, събрани от черепи на човешки донори, за да извършат процес, известен като „позициониране на маркери за дебелина на меките тъкани“, който включва поставяне на серия от малки карфици, които съответстват на топографията на кожата на черепа. Това дава представа за общата структура на лицето според проучване, публикувано онлайн на 6 юни.

Въпреки това, тъй като екземплярът е от H. floresiensis, а не от съвременен човек (Homo sapiens), няма много сравними черепи, от които да се избира. Затова изследователите сравняват сканирания с компютърна томография (CT) на добре запазения череп на хобит със сканирания на мъжки череп на H. sapiens и сканирания на череп на шимпанзе (Pan troglodytes).

„Ние деформирахме [и двата], за да ги адаптираме към структурата на черепа на H. floresiensis и интерполирахме данните, за да добием представа как би могло да изглежда лицето [на хобита]“, съизследователят на изследването Сисеро Мораес (Cícero Moraes), бразилски експерт каза Live Science в имейл. „Черепът [на хобита] е почти завършен, липсват му малки части в областта на глабелата (частта от челото точно между веждите) и носната кост, но за щастие беше възможно да се проектират с помощта на анатомична деформация.“

Тъй като черепът на екземпляра е бил практически деформиран и след това - комбиниран с друг вид - шимпанзе - полът от базата данни за хора не бе важен, разказва Мораес.

Изследователите създават две последни приближения на лицето. Първото е неутрално черно-бяло изображение на маймуноподобен индивид с широк нос, а вторият е по-стилизирана версия с окосмяване по лицето.

"Най-общо казано, H. floresiensis вероятно е имал по-малко изпъкнал нос от съвременните хора, областта на устата е била малко по-изпъкнала от нашата, а обемът на мозъка е бил значително по-малък", обяснява Мораес. "Окончателният външен вид ни изненада много, защото когато разглеждаме лицето, можем да видим редица сходства със съвременните хора, но не достатъчно, за да го приемем за един от групата."

Грегъри Форт (Gregory Forth), пенсиониран професор по антропология в Университета на Алберта, който не е участвал в новото изследване, смята, че приближението на лицето е добър начин да се помогне на обществеността да разбере по-добре този древен човешки роднина.

"Както е описано, техниките на анатомична деформация изглежда преимущества за текущите изследвания на Homo floresiensis", коментира Форт, който е автор на книгата „Между маймуната и човека: един антрополог по следите на скрит хоминоид“ ( "Between Ape and Human: An Anthropologist on the Trail of a Hidden Hominoid" ,Pegasus Books, 2022), книга за H. floresiensis. „Те не само предоставят метод за създаване на по-реалистични изображения на морфологично примитивния хоминин, за да ангажират широката общественост; те потенциално разкриват нова информация за вида и връзката му с други хоминиди.“

See the face of the 'Hobbit,' an extinct human relative, Live Science

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини