Иракчанин разкъса и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм

Иракчанин разкъса и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм в сряда, след като местната полиция разреши провеждането на проявата. Мъжът заяви вчера, че е готов отново да го направи през идните десет дни, предаде Франс прес.

"До десет дни ще изгоря иракското знаем и Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм", заяви 37-годишният Салуан Момика пред шведския всекидневник "Експресен".

Той заяви, че си дава сметка какво предизвиква с действията си и че вече е получил "хиляди смъртни заплахи".

Шведската полиция даде разрешение за провеждането на акцията с аргумента, че няма достатъчно основания за забраняването ѝ от гледна точка на риск за обществената сигурност. След това обаче шведските власти предявиха обвинение срещу извършителя на демонстрацията в подбуждане към омраза.

Подобни акции са били провеждани в миналото в Швеция и в други европейски страни, понякога по инициатива на крайнодесни екстремисти, което е водело до демонстрации и дипломатическо напрежение, отбелязва Франс прес.

Действията на иракчанина провокираха възмущение в ислямския свят.  Демонстранти проникнаха за кратък период от време в шведското посолство в Багдад, в знак на протест срещу акцията в Швеция, която бе разкритикуван от голям брой ислямски страни.

Турското посолство в скандинавската страна призова шведските власти да предотвратяват подобни атаки.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди остро Швеция заради изгарянето на копие на Корана в Стокхолм в първия ден на свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам, предават турските медии.

Той изтъкна, че Турция никога няма да се подчини на политиката на провокации или заплахи.

"Ние ще научим арогантните западни хора, че не е свобода на изразяване да се обиждат свещените ценности на мюсюлманите", заяви Ердоган пред членове на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Президентът заяви, че Турция ще покаже възможно най-силна реакция на това, което окачестви като „гнусен протест“.

Той добави, че акцията по изгаряне на Корана е била извършена „под полицейска закрила“, посочва телевизия НТВ.

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан вчера осъди демонстрация по изгаряне на Корана.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини