Пригожин обеща "победи на фронта" с първите си думи от Беларус

Oснователят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин направи първото си от седмица аудиоизявление и заяви в него, че голяма част от целите на поведения на 23 и 24 юни бунт срещу Министерството на отбраната са постигнати.

В съобщението, разпространено от (все още) близкия до "Вагнер" канал в "Телеграм" Grey Zone, Пригожин говори и за бъдещи "победи на фронта", без да навлиза в подробности.

"Днес повече от всякога ни е нужна вашата поддръжка. Благодаря ви за това", казва Пригожин. "Искам да разберете, че нашият "Поход на справедливостта" целеше борба с предателите и мобилизация на обществото ни. И мисля, че много от това ни се удаде."

"Уверен съм, че в близко бъдеще ще видите следващите ни победи на фронта. Благодаря, момчета", завършва той.

След сравнително дълго мълчание

От дни той би трябвало да се намира в Беларус, както съобщи президентът на страната Александър Лукашенко и каквато договореност бе постигната с Кремъл, когато на 24 юни вечерта Пригожин реши да обърне колоната с бойци на "Вагнер", насочена към Москва.

Аудиозаписът бе публикуван малко след решението за закриване на медийния холдинг на Пригожин (някога най-популярната медийна група в Русия), за което съобщи директорът на едно от изданията.

Съобщението на бизнесмена, който до и по време на бунта всеки ден публикуваше коментари в официалния канал на пресслужбата си в "Телеграм" или по други свързани с него, следва и първото от метежа насам послание от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, с когото той бе в открит конфликт.

Шойгу (някои наблюдатели свързват бунта изцяло с противопоставянето с него) заяви, че "провокацията" на Пригожин няма да повлияе на действията на руските въоръжени сили в Украйна. Според министъра на отбраната планът не успял, защото въоръжените сили са лоялни. Някои наблюдатели оспорват това, отчитайки факта, че на колоната на Пригожин към Москва почти не бе оказана съпротива.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини