Турция подкрепи присъединяването на Швеция преди началото на срещата на върха на НАТО

Днес във Вилнюс започва срещата на върха на НАТО. В навечерието на срещата снощи дойде изненадващата новина, че турският президент Реджеп Ердоган се е съгласил да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Турция ще внесе кандидатурата на Швеция за ратификация в турския парламент възможно най-скоро, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Месеци наред Анкара блокираше присъединяването на Швеция, обвинявайки я, че дава убежище на кюрдски бойци.

От своя страна Швеция е обещала да положи усилия за актуализиране на митническия съюз на Турция с Европейския съюз и да активизира преговорите за безвизово пътуване в блока.

На срещата България ще бъде представена от премиера Николай Денков. Първоначално се очакваше в Литва да бъде държавният глава. Преди около две седмици обаче с Решение на МС планът беше променен, което създаде напрежение между „Дондуков” 1 и 2.

В българската делегация са и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата се провежда при засилени мерки за сигурност. В нея ще участват президентът на Съединените щати - Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини