Турция очаква конкретни стъпки за присъединяване към ЕС след одобрението за Швеция в НАТО

Tурция очаква групата за реформи на Европейския съюз да бъде съживена, след като Анкара одобри членството на Швеция в НАТО, каза високопоставен турски служител пред "Ройтерс".

Анкара очаква конкретен напредък от ЕС по въпроси като безвизовото пътуване, както и затварянето на някои глави за присъединяването към блока, каза служителят, добавяйки, че Западът трябва да подкрепи Турция в нейните финансови нужди.

Турция ще развие "разумни" отношения със Съединените щати и очаква бързо разрешаване на някои проблеми, въпреки че може да не бъдат решени всички проблеми, каза източникът.

По думите му Анкара няма да навреди на отношенията си с Русия, докато се приближава към Запада.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изненадващо заяви в понеделник, че ЕС трябва да отвори пътя за присъединяването на Анкара към блока, преди турският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

Веднага след изявлението говорител на Европейската комисия заяви, че разширяването на ЕС е структурирано в зависимост от изпълнението на определени стандарти и че членството в ЕС и в НАТО са различни процеси. Подобно изявление беше направено и от Държавния департамент на САЩ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини