Путин заяви, че частната военна компания "Вагнер" юридически не съществува

Руският президент Владимир Путин заяви, че частната военна компания "Вагнер" "юридически не съществува", седмици след като призна, че наемническата структура е издържана от руската държава години наред.

В отговор на въпрос на кореспондента на "Комерсант" Андрей Колесников след заседание на технологичен форум той също така разказа за пръв път за срещата си с Пригожин и командири на "Вагнер" в Кремъл, където изложил няколко варианта как те да бъдат "трудоустроени" - и нито един от тях не включвал Пригожин.

Кремъл потвърди срещата в края на юни след публикации на френския "Либерасион" в началото на тази седмица, проведена по-малко от седмица след като президентът обеща да "смаже" бунта на Пригожин.

"От една страна, на срещата им дадох оценка за направеното на бойното поле, от друга, на това, което направиха в хода на събитията на 24 юни. Трето, показах възможни варианти как по-нататък да премине службата им, включително и с бойни действия. Това е", обяснява.

На срещата бил и командирът "Седой" с боен опит за руската армия в Афганистан и чеченските войни - началник на онези наемници, изпратени в Украйна в последните 16 месеца. Според Путин бойците можели да продължат да служат: "И нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха да бъдат водени от същия човек, който беше истинският им командир през цялото това време."

Пригожин седял отпред, разказва Путин, и не видял реакцията на командирите, затова казал: "Не, момчетата няма да се съгласят с такова решение." А всъщност, твърди президентът, "мнозина кимаха, докато говорех".

"Нищо ново"

Бъдещето на Пригожин и "Вагнер" е под въпрос, предполага агенция "Ройтерс" след интервюто. Коментарът е заради отговора на Путин, попитан дали "Вагнер" ще се съхрани като "бойна единица". Президентът обяснява, че "Вагнер" не съществува.

Въпросът за евентуалното легализиране на "Вагнер" (т.е. на частните военни компании) е "сложен" и е в ръцете на правителството и парламента според Путин. Преди две седмици прессекретарят му Дмитрий Песков каза, че Кремъл няма "ясна позиция" по темата за легализирането на ЧВК и тя ще продължи да се обсъжда.

"Нищо ново" - така определя руската служба на BBC коментарите на Путин освен признаването на очевидния факт, че "Вагнер" не съществува, а и че спомена възможността бойците да продължават да се сражават, след края на бунта.

Първоначално Путин изглежда несклонен да отговори, ако се съди по описания диалог, попитан каква е собствената му версия защо се е срещнал с "Вагнер", след като на срещата на НАТО вероятно са обсъждали своя версия, а Колесников също може да има своя. "Каква версия може да имам. Нямам версия. Аз (знам) какво наистина се случи. Версия може имате вие или НАТО."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини