Пращат на съд полицейския служител, обвинен в застрахователна измама

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд А.Г., на 42 г., и С.Х., на 38 г., за това, че на 16.12.2021 г. в гр. Пловдив, в съучастие като подбудители и помагачи, и И.Ч., на 23 г., като извършител, умишлено склонили и улеснили И.Ч. да направи опит да възбуди у представител на застрахователно дружество заблуждение, с цел да набави за другиго имотна облага и с това да причини имотна вреда на застрахователно дружество в размер на 84 021 лева.

Деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини.

Престъплението е квалифицирано  по чл.209, ал.1 вр. чл.18, ал.1 вр. чл.20, ал.3 и ал.4 от НК.

А.Г. и С.Х. са предадени на съд и за това, че на 15.12.2021 г. на главен път І-8, в землището на с. Поповица, обл. Пловдив, в съучастие като подбудители и помагачи, и И. Ч., като извършител, умишлено са склонили и улеснили И.Ч. да спомогне на другиго да избегне наказателно преследване за причиняване на пътнотранспортно произшествие по непредпазливост, без да се е споразумял с него преди да е извършил самото престъпление, като А.Г. е полицейски служител – старши полицай -  дежурен в група към отдел при ОД на МВР – Пловдив - престъпление по чл.294, ал.4 вр. ал.1, предл.1 вр. чл.20, ал.3 и ал.4 от НК.

С.Х. e бил собственик на лек автомобил „Мерцедес“.

На 14 срещу 15.12.2021 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, С.Х. бил в компанията на двама свои приятели, като употребили алкохол.

Сред тях бил и А. Г., който бил полицейски служител в дежурна група към ОД на МВР – Пловдив. По това време той не бил на работа.

С.Х. предоставил на третия мъж от компанията автомобила си, за да се прибере. 

В ранните часове на 15.12.2021 г. последният се движел с лекия автомобил „Мерцедес“ по път I-8, като край с. Поповица, обл. Пловдив,  изгубил управление над колата и се преобърнал в крайпътна канавка.

След като разбрал за пътното произшествие, А.Г. посъветвал С.Х. да смени водача на автомобила, като само така щял да получи застрахователната премия на скъпия автомобил.

По закон, ако се установи, че е предизвикано пътнотранспортно произшествие от шофьор, употребил алкохола, такава не се изплаща.

На мястото било заведено друго лице – И.Ч., който пред дошлите полицейски служители поел вината за пътното произшествие и твърдял, че е управлявал колата.

Спрямо него се води отделно досъдебно производство в Районна прокуратура – Пловдив.

Впоследствие са били подадени документи в застрахователното дружество за изпращане на застраховката КАСКО, като изчислените щети по автомобила са били оценени на стойност 84 021 лева, но те не са били платени след разкриването на схемата за опита за измама.

Спрямо А.Г. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лв. а спрямо С.Х. – „гаранция“ в размер от 10 000 лв. Предстои Районен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини