Стартира изграждането на фотоволтаични инсталации на МБАЛ - Асеновград и ГБ "Паисий Хилендарски"

На 25.07.2023 г. ще бъде даден официален  старт по изграждането на фотоволтаични инсталации на МБАЛ - Асеновград и Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в града.

Финансирането е по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2014 г. - 2021 г., по проект „Партньорство за адаптация към климатичните промени“ .

Общата стойност на проекта е в размер на 110 332.80 лв.

Зелената енергия идва от множество иновативни източници, една от тях е слънцето.

Произвеждането и ползването на зелена енергия е много важна стъпка към решението на най-ключовите проблеми на нашата епоха – глобалното затопляне и мръсния въздух.

Основните дейности, които ще бъдат изпълнени, са внедряване на енергоспестяващи мерки в сградата на общинската болница и на Градската библиотека.

За целта ще бъде монтирано автономно фотоволтаично захранване.

В сградата на МБАЛ - Асеновград ще бъде монтирана инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Системата би произвела прогнозно количество на потребна енергия в размер на 30 MWh годишно.

В сградата на библиотечната институция ще бъде поставена идентична инсталация с мощност 30 kWp за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Съоръжението би произвело прогнозно количество на потребна енергия в размер на около 30 MWh годишно.

Реализирането на проектните дейности е от особена важност, предвид непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия, което изключително много натоварва бюджетите на двете институции.

С изграждането на новите инсталации сградите ще придобият частична енергийна автономност, като ще могат да произвеждат електрическа енергия за собствени нужди. 

В резултат на това се очаква намаляване на разходите за електроенергия и съответно - на вредните емисии.

Срокът за изпълнение на проекта е 118 календарни дни.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини