Депутатите се заеха с Бюджет 2023

Депутатите се захванаха с второ гласуване на Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Вносител е Министерски съвет. Очаквано в пленарна зала на Народното събрание присъства и финансовият министър Асен Василев.

Заложеният дефицит в проектобюджета на държавата, предложен от финансовото министерство, е до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Сред приетите от бюджетната комисия предложения е заплатите в МВР да се вдигнат с 10 на сто, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС.

Одобрено беше и увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на финансите - за Националната агенция за приходите и за Агенция "Митници", считано от 1 август 2023 г., за което ще бъдат изразходени 25 млн. лева, както и предложението със 75 млн. лева да бъде увеличен фонд "Работна заплата" на Министерството на отбраната. Бюджетната комисия не прие предложенията "когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати стойността на доставката/продажбата", както и за баланса на касовата наличност - да се декларира, когато надхвърля праг от 10 000 лева.

Вчера народните представители приеха на второ гласуване бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини