Реакции на инцидентите в Скопие, при които пострадаха български фенове на ПФК „Левски“

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда инцидентите от вчера в Скопие, при които пострадаха български граждани, привърженици на ПФК „Левски“, а един от тях – особено тежко. Това се посоча в позиция на МВнР, изпратена до медиите.

Раненият български гражданин в момента е в стабилно, но тежко общо състояние и се възстановява след оперативна намеса в болнично заведение в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с пострадалия наш сънародник и с неговите близки, както и с местните здравни власти.

От МВнР изразяват съжаление, че положителният и спортменски дух на двубоя между ПФК „Левски“ и ФК „Шкупи“ беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен. Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент, допълват от министерството. За пореден път подчертаваме ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани, посочват още от ведомството.

Общо 21 са арестуваните за агресивно поведение и нарушаване на мира и спокойствието снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи. Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион „Тодор Проески“ в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск. До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

Премиерът Николай Денков: Агресията е напълно неприемлива

Доста по-дълбоки са корените на тези отношения. Разбира се, агресията е напълно неприемлива. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков.

„Ясно е, че се търсят всякакви поводи. Виждате и спортът, който би трябва да ни обединява, в случая се оказва, че може да бъде повод за агресия. Има вече реакция на българската държава. Има изявление на Министерството на външните работи. Софийската градска прокуратура се самосезира, така че ще направи съответните действия, за да разкрие цялата истина за това какво точно се е случило и този, или тези, които са виновни, да си понесат наказанието“, посочи Денков. 

Премиерът коментира темата преди откритото отчетно събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, което се провежда в местността Паниците край Калофер.

„Най-важното в случая е, че младежът е стабилизиран след операцията. Трябва да се види кога може да се върне в България и да бъде лекуван“, посочи Денков. Той подчерта, че заедно с министрите на вътрешните работи и на спорта е обсъждан вариант предстоящият футболен реванш между отборите на "Левски" и "Шкупи", Република Северна Македония, да се играе в София без публика от югозападната ни съседка, за да не се стигне до ново напрежение. Според Денков това обаче би било много крайна мярка. 

„Ние имахме предварително обсъждане дали трябва да се наложат такива забрани, но те са много крайни. За съжаление се оказа, че организацията от другата страна не е достатъчно добра, за да се стигне до такива инциденти“, каза още Николай Денков. 

Примерът припомни, че Софийска градска прокуратура се е самосезирала и разследва случая. 

Тук говорим не за нещо, свързано с футболно хулиганство, говорим за това, че българите в Република Северна Македония (РСМ) са преследвани и бити, коментира пред журналисти Цончо Ганев от „Възраждане“, заместник-председател на Народното събрание, относно нападението над български футболни фенове снощи в Скопие.

Това се случва за пореден път, каза Цончо Ганев. „Българите в Република Северна Македония са преследвани, бити, с опит за убийства спрямо тях, пребивани са, смачквани не само физически, но и психически“, коментира той. Според него РСМ се чувства безнаказана, покровителствана от Брюксел.  

Вчера от публикувани кадри се вижда как се преследват коли с българска регистрация, за да бъдат свалени хората и пребити, каза Цончо Ганев. По думите му голяма част от колите в Скопие са с българска регистрация и те са били преследвани. Не е изолиран случай и въобще не става дума за футболно хулиганство, заяви депутатът от „Възраждане“. 

Според Ганев външното ни министерство трябва да реагира по най-бързия начин. Ние сме членове на Европейския съюз (ЕС), ние сме тези, които могат да въздействат на членството и кандидатстването на РСМ в ЕС, отбеляза той. Ако ние сме реална, действаща държава, по най-бързия начин посланикът на РСМ трябва да бъде извикан, трябва да бъде свикан Съветът на външните министри в ЕС, посочи Цончо Ганев. Според него трябва да се произнесат всички европейски институции и България трябва да поиска спиране на каквито и да било разговори с Република Северна Македония.

Кристиан Вигенин: Република Северна Македония трябва сериозно да преосмисли поведението си

Република Северна Македония (РСМ) трябва сериозно да преосмисли поведението си, коментира Кристиан Вигенин от Парламентарната група на "БСП за България". Депутатът очаква страната ни да направи необходимото пострадалият да бъде транспортиран до България и за неговото лечение.

По думите му спортът не може да бъде повод за насилие и омраза. Това, че се случват подобни неща, е естествен резултат от цялостната атмосфера в отношения между България и Република Северна Македония, които са такива не по вина на българската страна, коментира Вигенин. В продължение на месеци се насажда нетърпимост и омраза между двете страни, добави депутатът.

Според БСП най-силният политически сигнал, че подобни инциденти ще спрат, е максимално бързо да бъде променена Конституцията на РСМ и българите да бъдат вписани в нея. Вписването на българите в Конституцията не бива да бъде представяно като компромис от РСМ, а като резултат от ангажимента на страната да го направи, каза още Вигенин.

Обезпокоени сме от езика на омразата в РСМ, който се засилва, а не намалява, заяви депутатът. Според него депутатите, гласували „за“ миналата година ветото над Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към ЕС да падне, осъзнават, че са направили грешка.

Поредната провокация, смята Станислав Балабанов

Като „поредната провокация на територията на държава, която няма място в Европейския съюз в момента“ определи депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов нападението над български футболни фенове снощи в Република Северна Македония (РСМ). Пред журналисти в парламента той коментира, че политическата обстановка в РСМ предразполага такъв тип провокация.

За съжаление, на едно прекрасно спортно събитие, което трябва по принцип да обединява, виждаме такива грозни сцени, насочени към български граждани за пореден път, коментира Станислав Балабанов. Според него отговорността за цялата тази политическа обстановка в този регион носят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС, които, по думите му, с лека ръка „се наведоха“, когато България трябваше да има твърда и последователна позиция спрямо Северна Македония. Балабанов прогнозира, че най-вероятно провокациите ще продължат.

Докато Република Северна Македония не спази абсолютно всички изисквания по отношение на българската национална позиция, те нямат място в ЕС, заяви той от името на „Има такъв народ“.  

Даниел Лорер: Недопустимо е български граждани да бъдат нападани, където и да било

Абсолютно недопустимо е български граждани да бъдат нападани, където и да било. Насилието над тях е абсолютно неприемливо, каза пред журналисти в парламента депутатът Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП - ДБ).

Мисля, че външно министерство вече е във връзка с македонските власти, посочи Даниле Лорер. По думите му отдавна се е знаело, че ще има футболен сблъсък там и е било предвидимо за македонските власти да вземат мерки такива неща да не се случват. 

Спортът е един от начините да се градят мостове с нашите най-близки съседи, така че не трябва да злоупотребяваме с него и да го превръщаме на арена на политически сблъсък, смята Лорер. Според него по-скоро трябва да го направим мост между нашите две нации, за да се движим заедно и да им помогнем към европейското им бъдеще. Дай боже, това лято да намерят начин най-после да включат македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, където си им е мястото, така че и македонското общество да започне да разбира, че те са равнопоставени и няма място за никаква дискриминация, камо ли за насилие спрямо тях, камо ли на футболен мач, който трябва да е празник, добави депутатът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини