Продават на търг един от първите компютри Apple

Стар компютър на Apple, подписан от съоснователя на компанията Стив Возняк, се продава на търг, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Apple-1 е в основата на възхода на компанията, която през юни се превърна в първата публична фирма, достигнала пазарна стойност от три трилиона щатски долара при затварянето на борсата, съобщи тръжната къща RR Auction от Бостън. Компютърът е напълно възстановен, работи, и се предлага с вградена клавиатура, уточниха от фирмата.

"Това е невероятно рядка стока", каза Тим Баджарин, председател на технологичната компания "Криейтив стратиджис". "Растежът на индустрията на персоналните компютри може да се проследи до Apple-1.

Компютърът, продаван навремето за около 666 щатски долара, се очаква да бъде продаден за около 200 000 щатски долара на търга, който продължава до 24 август. Миналата година прототип на Apple-1 бе продаден на търг за близо 700 000 щатски долара.

"Преди него самата идея да притежаваш персонален компютър бе напълно скандална", каза Баджарин.

Близо 200 екземпляра от компютъра са произведени в гаража на Стив Джобс в Лос Алтос, Калифорния, през 1976 г. и 1977 г. и около 175 от тях са били продадени, каза Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на RR Auction. "Това е легендарният компютър, дал старт на Apple, добави той.

Джобс се свързал с Пол Теръл, собственик на The Bite Shop в Маунтин Вю, Калифорния, и той приел да купи 50 компютъра Apple-1, но само ако са напълно асемблирани, казват от RR Auction. Така Apple-1 става един от първите персонални компютри, който не изисква от купувачите да сглобяват и запояват, макар компютрите да се продавали без захранващ кабел, клавиатура, монитор и калъф.

През 1977 г. е представен Apple-2, който прави революция в индустрията на персоналните компютри.

Предлаганият на търга Apple-1 е подписан "Woz" от Возняк на събитие в университета "Брайънт" през 2017 г. Той е купен от собственика си през 1980 г. на изложение в щата Масачузетс и е използван през 80-те години. На търга се предлагат още чек за 116,97 щатски долара от 19 март 1976 г., подписан от Джобс и Возняк, за компания Ramlor Inc., която според RR Auction вероятно е свързанa с производството на първите компютри "Apple-1". Първоначалната цена на чека е 50 000 щатски долара, но тя отдавна бе надмината в наддаването досега.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини