БСП зададе публично въпроси към министъра на отбраната Тодор Тагарев

Планира ли министър Тагарев предаването на зенитно-ракетните комплекси С-300 на Украйна, попита заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на партията. Това е един от въпросите, които от БСП отправиха публично днес към министъра на отбраната Тодор Тагарев, след като в началото на седмицата поискаха изслушването му на съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.  

Информацията, която имаме, е, че се планира това да се случи, при това на две стъпки – първо да бъдат предоставени боеприпасите към тези зенитно-ракетни комплекси, а след това, под предлог че няма къде да бъдат намерени нови, а ресурсът на сегашните е изтекъл, да бъда предадени и самите зенитно-ракетни комплекси, посочи Вигенин. Те пазят АЕЦ „Козлодуй“ и София и няма с какво те да бъдат подменени, отбеляза той. 

Имаме информация, че се увеличават рапортите за напускане на армията и искаме да знаем какво ще предприеме министърът да бъде укрепена Българската армия, посочи още Вигенин. 

От БСП питат и за планирано разширяване на военното присъствие на НАТО в България и как това засилва сигурността на страната ни, както и каква е оценката на министъра за ситуацията в Черно море. 

Какви са гаранциите, които ще бъдат дадени на гражданите на Ямбол и областта, след като евентуално бъдат разположени тези сухопътни сили, и намеренията за изграждане на нова база или разширяване на съществуващите по какъв начин ще бъдат съгласувани с местното население, поиска да узнае Вигенин. Той отбеляза, че България няма сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия.

Планира ли министър Тагарев да извади резиденция "Лозенец" от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело" и да бъде предадена на Министерския съвет с перспектива да бъде приватизирана и там да бъде изграден жилищен комплекс, попита още Вигенин. По думите му това може да изглежда доста невероятно, но правителството често прави невероятни, неочаквани, нелогични неща. Резиденция „Лозенец“ не може да става жертва на временно правителство, на временни министри и едно от последните кътчета в този район на София да стане жертва на алчността на олигарсите, коментира той.

Кристиан Вигенин обясни, че поводът за днешната пресконференция е "сутрешното участие на Тагарев" в телевизионно студио. БСП се отнася с огромно уважение към Българската армия (БА) и опитите, които направи министърът днес да внуши, че едва ли не БСП с действията и позициите си се обръща срещу БА, са меко казано некоректни, коментира той. Не бива да се идентифицира с Българската армия, каза още Вигенин за Тагарев. Заместник-председателят на БСП допълни, че са срещу действията и позициите на военния министър и смятат, че той не прави достатъчно, за да бъде БА силна и да изпълнява конституционните си задължения.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини