Путин не спомена Пригожин в изявлението си пред БРИКС. Зеленски заяви, че Украйна не е замесена

Руският президент Владимир Путин не спомена Евгений Пригожин в изявлението си пред участниците в срещата на БРИКС. Украинският държавен глава Володимир Зеленски заяви, че страната му не е замесена. Световни лидери не скриха съмненията си за обстоятелствата около предполагаемата смърт на лидера на "Вагнер". Какво е бъдещето на наемническата армия е другият горещ въпрос.

Кремъл продължава да запазва мълчание. Руският президент Владимир Путин се включи с видеоконферентна връзка в срещата на БРИКС в Йоханесбург за втори пореден ден, придържайки се към предварително написаната си реч, без обаче да спомене и дума за катастрофата.

В Украйна реакциите са смесени относно това как отстраняването на лидера на "Вагнер" би променило хода на войната. Президентът Володимир Зеленски беше лаконичен.

"Нямаме нищо общо с това. Всички рабират кой има. Въпреки това, случилото се би помогнало", заяви Зеленски.

Според съветника на украинския президент Михайло Подоляк зрелищното елиминиране на командването на "Вагнер", два месеца след опита за преврат, е сигнал от Путин към руските елити преди президентските избори в Русия следващата пролет.

Според Париж и Берлин съществуват "основателни съмнения", свързани с обстоятелствата около авиокатастрофата.

"От поне година и половина Кремъл не спира да лъже. Затова не е случайно, че светът гледа към Москва, сега когато бивш довереник на Путин внезапно пада от небето, два месеца след опита за бунт", заяви Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в Русия не се случват много неща без знанието на Путин.

"Не знам със сигурност какво се е случило, но не съм изненадан", коментира Байдън.

Липсата на официална реакция от Москва поражда спекулации, че Пригожин може да е инсценирал смъртта си, посочи анализатор от Кралския институт за международни отношения "Чатъм хаус". Но големият въпрос е какво ще се случи с "Вагнер" сега.

"Командването на "Вагнер" може да е ликвидирано, но това не означава, че останалата част от групировката няма да продължи да създава проблеми на Русия. Това е добре въоръжена и обучена група, а вероятно и силно разгневени хора вътре в самата Русия, с която държавата трябва да знае как да се справи. Опитаха се да приемат част от бойците в редовната армия, други отпратиха в Беларус, но нито една от тези инициативи не се оказа успешна", заяви Киир Джайл, анализатор в "Чатъм хаус".

Самолетната катастрофа с Пригожин съвпада със серия от рокади по високите етажи в руската армия.

"Това е и едно по-широко послание към елитите от типа "не ме предизвиквайте". Мисля, че един диктатор е склонен да казва това, когато се чувства несигурен. И смятам, че това показва нестабилност в Русия", каза проф. Катрин Стоунър от Станфордския университет.

Според анализ на BBC без харизмата, енергията и личните контакти на Пригожин, групировката "Вагнер" ще бъде значително отслабена.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини