Денков: Нидерландия очаква доклад от ЕК, който да отрази как са се променили правилата и законите в България

„Законите за Шенген и еврозоната. Приемаме ги, за да си оправим живота в България. Това е целта на тези закони. Надявам се да ги приемем бързо и качествено”. Това каза премиерът акад. Николай Денков по повод приемането на България в Шенген по време на днешния блицконтрол.

Според него при Нидерландия решаващ въпрос е колко добре работи правосъдната система в България и страната очаква от Европейската комисия доклад, който да отрази как са се променили правилата и законите у нас и как се прилагат. 

Тази законодателна програма, която беше уточнена с ГЕРБ-СДС, продължава да бъде актуална и ще бъде представена като резултати към ЕК, която ще препрати информацията към държавите членки и тази информация ще бъде съществена, когато се взема крайното решение -  октомври или декември т.г, обясни Денков.

Това, което беше представено като мнение на вътрешния министър на Австрия отразява определена позиция, но по никакъв начин не предопределя какъв ще бъде крайният резултат", каза още премиерът. Австрия очаква да бъде сигурна, че България прави всичко възможно да минимизира притока на мигранти през нейните граници, каза още премиерът. 

През есенната сесия на парламента е най-важно да се подготви бюджетът, добави още Николай Денков, като посочи, че всички политики за следващата година зависят от финансовата рамка.

В подготовката на законодателната и управленската програма и в обсъждането на министрите никога по никакъв начин никой не е споменавал името на Алексей Петров. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на блицконтрола днес. Министър-председателят отговори на въпроси на депутата от "Има такъв народ" Гроздан Караджов, свързани с думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Не познавам Алексей Петров, никога не съм говорил с него, виждал съм го два пъти на срещи, на които са присъствали работодателските организации. Никога не съм чувал за срещи с Алексей Петров на когото и да е било преди да стане убийството, след което изтече такава информация в медиите, коментира Денков.

Участвал съм пряко във всички процеси, свързани с подготовката на законодателната програма, която се изпълнява в момента и управленската програма, като в тези процеси никога името на Алексей Петров не се е споменавало или пък е идвал, обясни Денков.

„Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни ли, колко избори бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт“, каза Бойко Борисов по-рано днес. „Аз винаги казвам истината. Така че срещи сме провеждали – с него, той с тях, обратно. За да може някакво дори крехко доверие да си имаме“, посочи лидерът на ГЕРБ. „От мен не, по време на разговорите - не. Ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос“, отговори Борисов на въпрос обещаван ли е на Алексей Петров пост в ДАНС. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини