Български екипи в акцията по изваждането на пострадалия спелеолог Марк Дики от турска пещера

До един-два дни се очаква да започне акцията по изваждането на пострадалия американски спелеолог Марк Дики, който е блокиран в пещера в Турция. Това каза Анри Хаздай от организацията "Пещерно спасяване", която участва в спасителната операция. На терен работят екипи от Италия, Полша, Турция, Унгария и Хърватия, като общият брой на всички спасители е малко над 60 души, очаква се да пристигнат още около 30 души, обясни Хаздай. 

Четиридесетгодишният Марк Дики е блокиран на дълбочина 1040 метра в пещерата Морджа в планината Таурус, окръг Мерсин, от 2 септември, след като се е разболял по време на експедицията. Той е имал силни стомашни болки и не е успял да напусне пещерата сам. 

За инцидента разбрахме в неделя вечерта, когато при нас пристигна съобщение за участие в акцията, обясни Хаздай. Съответно в понеделник сутринта се сформира екип от 19 доброволци, разказа Анри Хаздай. Благодарение на анонимен дарител, четирима от българските доброволци успяват да заминат с чартърен полет за Турция, обясни той и допълни, че още в понеделник вечерта българският екип вече е бил в лагера до пещерата.

Останалата част от екипа беше разделена на две групи - едните заминаха вечерта в понеделник с микробус, а другата група - много рано сутринта в понеделник с автомобили, обясни Хаздай. Има и двама души, които са към българската група, но те не са членове на "Пещерно спасяване", поясни Хаздай. Когато нашата група е пристигнала, там вече е имало спасители от Италия. Ние сме втората държава, която се включи в акцията, разказа още той. 

Състоянието на спелеолога Марк Дики е било много тежко, защото е загубил много кръв, наложило се е да му прелеят няколко банки кръв. Задачата на нашите момчета е била да свалят банките до 1040 метра дълбочина, обясни Хаздай. Постепенно състоянието на пострадалия е започнало да се стабилизира, в момента той е контактен и най-вече - подвижен, посочи спасителят. Той заяви още, че Дики може да ходи сам, но му трябва и асистенция. 

По думите на Хаздай рисковете при акцията са големи, защото спелеологът се намира на голяма дълбочина. Времето за достигане до пострадалия не е малко, има тесни и технически сложни участъци. Част от българските спасители са имали задачата да разширят по-тесните участъци в пещерата, така че да може да мине безпроблемно носилката от там, посочи още Хаздай. Изградени са и временни лагери за пострадалия и за действащите екипи в пещерата, обясни експертът. 

По думите му първоначално българите са били изпратени на дълбочина от минус 600 метра, където е трябвало да разширят участъка, на дълбочина от минус 500 метра е трябвало да изградят временен лагер. След това се преместиха на минус 700 метра, където отново изградиха временен лагер. Горе-долу правят лагер през 200-300 метра, като това зависи от сложността на пещерата и времето за преминава през участъците, обясни Хаздай. 

Отнема почти ден за да се стигне до дълбочината, на която се намира пострадалият. В идеалния случай акцията по извличането му би продължила два-три дни. Ако състоянието му се влоши, акцията ще се удължи още, но за момента няма такива признаци, обясни спасителят. 

Другата задача на българските екипи е била прокарването на телефонен кабел, за да се осигури постоянен контакт с екипите в пещерата и с пострадалия, добави Хаздай.

По думите му това е една от най-сложните акции в световен мащаб, защото дълбочината е много голяма. Налага се да се вложи много ресурс, за да бъде успешна операцията и за да бъде защитен животът на останалите спасители, каза още експертът. 

Нашите момчета са изморени, но са добре, добави Хаздай. Спасителят обясни, че екипите ни се редуват на смени да излизат на повърхността и да почиват. Някой от тях все още не са излизали от вчера, като стоят в подземните лагери, където получават храна и вода от други спасители, обясни още специалистът. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини