Веднъж на 500 години: Рядката зелена комета Нишимура се вижда с невъоръжено око

Наблюдателите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща възможност да видят комета с невъоръжено око - преживяване, което се случва "веднъж в живота". Небесното тяло ще се вижда от Северна Европа точно преди зазоряване във вторник, 12 септември.

Обектът, който се движи в Космоса с 386 000 км/ч, се вижда с невъоръжено око сега, но най-близо до Земята ще бъде именно утре сутрин. Кометата Нишимура може да бъде видяна в часа след залез слънце и в часа преди зазоряване, като се гледа на изток-североизток, към полумесеца и Венера.

На кометата са ѝ необходими 500 години, за да обиколи Слънчевата система. За сравнение - на Халеевата комета, която предизвика голям интерес по време на последното си близко посещение на Земята през 1986 г., са ѝ необходими 76 години, посочва проф. Брад Гибсън, директор на Центъра за астрофизика "Е. А. Милн" към университета на Хъл.

"Съвсем не е преувеличено да кажем, че да видиш Нишимура е рядка и вълнуваща възможност, която се предоставя само веднъж в живота", посочва той.

Най-добрият шанс кометата да бъде видяна с невъоръжено око е на 12 септември, когато тя ще се намира на 125 милиона километра от Земята.

Кометата C/2023 PI е кръстена на японския астрофотограф Хидео Нишимура, който я засне с цифров фотоапарат на 11 август.

Нишимура ще премине най-близо до Слънцето на 17 септември, когато ще бъде "само" на около 44 милиона километра от него. Предвид близкото разстояние има реален шанс кометата да не оцелее.

Учените все още се опитват да определят размера на Нишимура. Според проф. Гибсън диаметърът ѝ може да варира от няколкостотин метра до няколко километра. Специалистът допуска, че кометата може да е отговорна за метеорния поток Сигма-Хидриди, който се наблюдава всяка година през декември.

Гибсън казва още, че няма опасност от сблъсък на Нишимура със Земята, тъй като астрономите внимателно са картографирали орбитата и скоростта ѝ на движение.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини