В САЩ били по-мизерни от българите. Преглед на националния печат

"24 часа": Барозу: Желева става

Румяна Желева става за европейски комисар, увери вчера Жозе Барозу писмено Европейския парламент. Председателят на Еврокомисията не вижда проблеми с декларацията за интересите й, подадена при номинацията на българката за поста.

"Относно нейната способност да отговори на изискванията на ресора комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и отговора на кризи г-жа Желева - която два пъти е избирана от българския народ в Европарламента и сега е министър на външните работи на нейната страна - има необходимата обща компетентност, международен опит и показва необходимото ниво на европейски ангажимент да изпълнява тези функции", написа Барозу до председателя на Европарламента Йежи Бузек и лидерите на фракции.

 

"Стандарт": Барозу дава рамо на Желева

Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу дава рамо на българския кандидат за комисар Румяна Желева. Късно снощи той изпрати писмения си отговор до председателя на Европарламента Йежи Бузек по казуса с нашия външен министър. Барозу имаше срок до вчера да отговори на писмо на ЕП дали Румяна Желева е дала всички необходими данни за себе си в съответствие с етичния кодекс на комисарите и дали  след изслушването й шефът на ЕК продължава да е убеден, че тя е подходяща за еврокомисар. "По мое изрично искане г-жа Желева потвърди още веднъж след нейното изслушване, че декларацията й за интереси е напълно точна и изчерпателна", съобщи БТА като цитира писмото на Барозу. Шефът на ЕК допълва в отговора си, че българката е представила още официални документи. Така тя още веднъж декларирала, че към момента на подаването на документите си за еврокомисар не е притежавала акции във фирмата "Глобал Консулт".

"Сега": Казусът "Желева" развърза ръцете на депутати да въртят бизнес

В опита си да оневини кандидата за еврокомисар Румяна Желева правосъдното министерство роди вчера правен абсурд. От позицията на ведомството излиза, че депутатите и в нашия, и в европейския парламент могат да бъдат едновременно и управители на фирми.

Както "Сега" вече писа, Румяна Желева цели 2 години е нарушавала закона като евродепутат, защото не е напуснала поста си на управител на две фирми. Но според становището на правосъдното министерство Желева е нарушила само правилника на Народното събрание, който не бил закон. Тълкуването бе посрещнато на нож от множество авторитетни юристи.

 "Новинар": Борисов размаха жълт картон на втори министър

Премиерът Бойко Борисов е издал заповед да бъде проверена скандалната компания „Остеотек" заради пътешествие до САЩ на здравния министър Божидар Нанев и депутата Лъчезар Иванов на нейни разноски. ДАНС вече разследва компанията заради съмнения, че Нанев е изпаднал в ситуация на конфликт на интереси.

„Възложил съм проверка за цялостната дейност на тази фирма. В момента, в който за мен стане ясно или службите и прокурорите имат достатъчно сведения, че се генерира престъпление, към никого до днешна дата не съм проявил милост!", предупреди Борисов.

"Труд": Доценти прали пари за Маргените

Преподаватели от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов прали пари на Красимир и Николай Маринови-Маргените. Престъпната схема се разследва в момента от прокурори и експерти от НАП.

Данъчните и обвинителите разполагат със сведения за участие на ръководители от вуза в офшорни фирми с неизяснен произход на капиталите. Доценти и асистенти били в съдружие в офшорното дружество "Куик Летс" със съпругата на Големия Марген - Мария Маринова, и с Ирена Атанасова, която пък е жена на Димата Руснака.

"24 часа": Банда дава под наем машина за разбиване на врати

Банда обирджии внесла у нас супермодерна машина за разбиване на банкомати, блиндирани врати и каси и я давала под наем на свои "колеги" в занаята срещу солидно заплащане.

Техниката струвала повече от 40 хил. евро и благодарение на високотемпературния си режим отваряла всички видове сейфове, използвани у нас , разказаха полицаи. Апашите използвали техниката най-вече за опразване на банкомати.

"Труд": Борисов и Папандреу рязаха ленти на нов ГКПП в Родопите


Нов ГКПП беоткрит вчера между България и Гърция. Той е на 4 км от Златоград, на връх Костадин. В същото време на пункта "Илинден" гръцки фермери блокираха границата ни за два часа.

Събитието край Златоград събра двама премиери - нашия Бойко Борисов и на съседите Георгиос Папандреу. Както повелява традицията бяха прерязани ленти, фолклорни оркестри забавляваха публиката от 3000 души , бе отслужен молебен, а официалните лица четоха речи.

"Труд": В САЩ били по-мизерни от българите

През 2010 г. България изненадващо ще е по-добро място човек да търси щастието, отколкото редица богати западни държави като САЩ и Великобритания, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието направи безплатна реклама на държавата ни, позовавайки се на публикуван от американската рейтингова агенция "Мудис" "Индекс на мизерията". Той се изчислява чрез събиране на прогнозираните от "Мудис" ниво на безработицата и фискалния дефицит като процент от брутния вътрешен продукт (БВП).

България се оказва на последно място по мизерия, единствена с индекс под 10. Първенец по нещастие и злочестина е Испания с показател 30. Следват Латвия, Литва, Ирландия и Гърция. Великобритания е на шеста позиция с индекс на мизерията малко над 22, а САЩ са осми - с 21.

"Стандарт": Разтуриха виенски бал

Кофата помия, която Антония Първанова изля в Брюксел, се размириса чак във Виена. Заради омаскаряването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева пропадна благотворителен бал. Той се организира от журналистката Сашка Журков. На него вчера трябваше да бъдат наградени най-великите българи за 2009 г. Почетни патрони на събитието в двореца Нидеростерайх трябваше да са военният министър Николай Младенов и евродепутатът Антония Първанова. В последния момент обаче министърът отказал да присъства. "При така създалата се ситуация не мога да стоя на една маса заедно с доктор Първанова", обясни за "Стандарт" Младенов.
Билетите за бала стрували между 250 и 560 евро. Участие потвърдили българи от 17 държави сред които Димитър Бербатов и бизнесмените братя Диневи

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини