Пеевски се отметна, няма да настоява сега за смяна на инспектората на Висшия съдебен съвет

Депутатът от ДПС, санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", Делян Пеевски се отказа да внася сега искане за смяна на състава на инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). В сряда (13 септември) той изрази възмущението си от работата на органа заради случая с насилието над Дебора Михайлова в Стара Загора и поиска веднага да започне процедурата по избор на нов състав.

Ден по-късно настъпи обрат в позицията на депутата.

"Разговаряхме с всички колеги, но може би ще има някои неща в конституцията, които касаят инспектората и ще е прибързано да го внесем сега. След приемане на промените в конституцията ще отворим процедурата", съобщи Пеевски. За пореден път той не даде възможност за допълнителни въпроси, уточняващи какви биха били идеите за промени в инспектората, тъй като досега тази тема не е била повдигана публично.

В сряда следобед проверка на "Дневник" показа, че Пеевски не е внесъл в деловодството на парламента предложение за проекторешение, с което комисията по правни въпроси в Народното събрание, на която той самият също е член, да открие процедура по избора на нов състав на инспектората - главен съдебен инспектор и още 10 инспектори. Това би била първа стъпка от процедурата, ако депутатите действително решат да сменят състава на инспектората преди да бъдат приети промени в конституцията.

От изказването на Пеевски вчера не се разбра дали решението му е съгласувано с участниците в управляващото мнозинство, но от думите му днес може да се заключи, че темата е била обсъдена едва след публичната заявка на депутата. Така или иначе към този момент публична информация за разговори по темата няма, още повече че има други теми, по които се работи - за предстоящи поправки в конституцията, които също предвиждат промени, свързани с инспектората на съдебната власт.

Според заявките на управляващите парламентът ще се заеме с промените в Конституцията след първата седмица на октомври. Тогава законопроектът би трябвало да влезе за обсъждане в парламентарната комисия по конституционни въпроси. Едва след като бъде приет там, ще може да се гласува и в пленарна зала, но засега не е сигурно дали това ще може да се случи преди депутатите да излязат във ваканция заради местния вот.

Мандатът на настоящия състав на Инспектората на ВСС е изтекъл още през 2020 г. Органът е с ниско ниво на доверие и се смята за проблемен не само заради изтеклия мандат, но и заради скандали като ЦУМ-гейт, "Не се чисти" и други. Смяната му е сложна процедура, която изисква време и съдържа точно разписани срокове и изисква изборът да стане с квалифицирано мнозинство.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини