Вече може неприсъствено да се участва в общи събрания на етажната собственост

Парламентът прие на второ четене промени в управлението на етажната собственост, част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Реализира се реформата за улесняване и повишаване ефективността на инвестиции в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост.

От 146 гласували депутати, "за" бяха 129, "против" нямаше, а 17 депутати се въздържаха (Възраждане). С приетите изменения, предложени от МС, общите събрания на етажна собственост ще могат да се осъществяват присъствено и чрез видеоконференция, но и неприсъствено чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис, като с цел улесняване на процеса по вземане на решение се предвижда намаляване на кворума за провеждане на общо събрание на 51% идеални части от общите части на етажната собственост.

Когато не е налице нужният кворум, общото събрание ще се отлага с един час, а последващото решение ще е легитимно, независимо колко от идеалните части да са представени.

Установява се и изискване за мнозинство от 51% идеални части, вместо 67%, за приемане на решение за извършване на основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на ЕС, от държавния, от общинския бюджет или други източници на финансиране.

Създава се възможност за откриване на индивидуална разплащателна банкова сметка за събиране на разходите за управление и поддръжка, както и за усвояване на финансиране от други източници.

Създава се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Определят се изисквания към професионалните управители, като вписването се извършва след заплащане на такса и е условие за упражняване на дейността. Професионалните управители са задължени да сключват ежегодна застраховка "Професионална отговорност". 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини