Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, казаха на БТА от Министерството на културата (МК). Решението е взето на на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО (10-25 септември, Рияд). Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместник Чавдар Георгиев и Амелия Гешева – съветник.

Българската делегация, представила позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, е била водена от министъра на културата и зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. България участва като член за първи път от 30 години.

Решението за Несебър е било прието с пълен консенсус, като 15 държави са се изказали в подкрепа на предложените промени от Япония – в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО. „Изказалите се държави поздравиха България за дългогодишните усилия в опазването на Несебър, за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в границите на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 г. режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО“, разказват от МК.

Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен план за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова, допълват от МК.

По време на посещението си в Рияд министър Кръстев се е срещнал и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Саудитска Арабия. В рамките на разговора са били обсъдени редица въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави. В рамките на сесията, страната ни е инициирала и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване. Представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология е предизвикал голям интерес и неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.

От МК допълват, че в състава на българската делегация са били също д-р Алета Гуадели –  представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, д-р Зорница Грекова –  заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО, Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик в Турция, Ангел Банджов –, директор на дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи и заместник-председател на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, Михаела Рабаджиева – трети секретар в Националната комисия на България за ЮНЕСКО, д-р Найден Прахов – директор на Центъра за подводна археология (Созопол), д-р Калин Димитров –  заместник-директор на НАИМ-БАН и български представител в Научно-техническия съвет по подводна археология на ЮНЕСКО, арх. Николай Орешков – представител на община Несебър, арх. Милена Крачанова – съветник към Община Несебър, участник във „Форум на мениджърите на обекти на световното наследство на ЮНЕСКО“, доц. д-р Владимир Владимиров – директор на Института за екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, Мирослав Калугеров – директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП) към МОСВ, Цветелина Иванова – държавен експерт в отдел „Защитени територии“, дирекция НСЗП (МОСВ).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини