Радев пред ООН: От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна

От трибуната на Общото събрание на ООН президентът Румев Радев призова Световната организация да намери подход за постигане на мир в Украйна. Според него, историческото призвание на лидерите е да възвърнат доверието в многостранната дипломация. Президентът говори и за позицията на България. В същото време външният ни министър Мария Габриел беше на ключова среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и украинския президент Володимир Зеленски. Разговорите бяха посветени на износа на украинско зърно. Президентът Румен Радев произнесе реч тази вечер пред Общото събрание на ООН.

Радев очерта войната в Украйна като кризата, която поставя човечеството в преломен момент и призова ООН да намери подход за постигане на мир.

Очаквано, като най-важната криза в света Румен Радев определи войната в Украйна. Именно тя изостри и всички останали кризи в света, конфликти, тероризъм, социално неравенство, продоволствена криза и нарушени вериги на доставки след пандемията.

Президентът припомни пред Общото събрание, че България е заклеймила агресията в Украйна още от самото ѝ началото и призова ООН да изпълни най-важната си мисия - да намери подход за постигане на мир. Останалите акценти в изказването на Румен Радев - той призова за реформа на Съвета за сигурност и разширяването му от сегашния му състав от пет постоянни страни-членки.

Призова и за допълнително място на непостоянен член за групата на държавите от Източна Европа. В речта си държавният глава засегна и разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, като постави в основата и като ключово важно за тяхната европейска интеграция изграждането на добросъседски отношения. Пред ООН Румен Радев заяви, че България тази година отбелязва 80 години от спасяването на евреите през Втората световна война и подчерта, че този епизод от историята ни вдъхновява и сегашното поколение да поддържа ценности за толерантност и разбирателство.

"Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци на самоунищожението като резултат на пълномащабната война в Европа са кошмар, който моето поколение погрешно вярваше, че е отминала фаза в човешката история. От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Затова приоритет на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН е да намери подходи, които могат да очертаят пътя към възстановяване на мира в Украйна", каза държавният глава в речта си.

Докато Румен Радев произнасяше своята реч пред Общото събрание, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел беше на ключова среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с украинския президент Володимир Зеленски и с румънския държавен глава Клаус Йоханис. Тема на разговорите беше износът на украинско зърно, особено след като България вдигна забраната за това, и мерките, които Киев ще предприеме след преговори с ЕК за успокояване на тревогите на българските земеделци.

Преди да произнесе речта, президентът имаше поредица от двустранни срещи.

Среща с Александър Ван дер Белен, иракския премиер Мохамед Шия ал Судани и с президента на Молдова - Мая Санду. 20 минути разговори с Ван дер Белен, но резултатът - Виена не прави крачка назад в позицията си срещу членството ни в Шенген. След срещата Румен Радев критикува кабинетът.

"То просто в момента няма политика или аз не съм я видял. Пак казвам, въпросът не е само в контактите на високо политическо ниво. Трябва да се работи с икономическите, както в Австрия отидох с бизнес форум, трябва да се работи с академичните среди, трябва да се работи с медиите, с обществени организации", заяви президентът Румен Радев.

Според Румен Радев обещанието на премиера Николай Денков да забрани износа на слънчоглед и помощите за земеделците няма да успокоят протестиращите. Радев очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в сектора, както и цитирам "политиката на противопоставяне", която кабинетът води.

"За да се управлява държавата трябва да се управлява така, че да има доверие в хората и те ще дадат доверието си, когато видят, че правителството поставя на първо място техния интерес, интересът на българската икономика и на българските граждани", допълни Радев.

За открития край Тюленово дрон държавният глава очерта като най-важен въпросът какво може да причини тази машина, обвърза този инцидент с недостатъчното средства за българската армия и отново повтори предупреждението си, че начинът, по който се отнасяме към войната в Украйна, ще доведе до увеличаване на интезнивността ѝ и до разрастването ѝ.

"Черно море вече е военна зона. Няма как да го отречем - там се свалят дронове, там плуват мини, там военни кораби спират търговски кораби. Така че всичко това - ако не вземем мерки и не разберем, че трябва да сложим час по-скоро край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас".

Държавният глава поиска Министерството на отбраната и МВР да предоставят повече информация дали са спазени всички процедури при обезвреждането на дрона.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини