Ледени близалки за маймуните в зоопарк в Рио де Жанейро срещу зимна гореща вълна

След като забелязват гледача, натоварен с кофа, пълна с ледени близалки с вкус на плодове, черните паякови маймуни в Биопарка на Рио де Жанейро тутакси се насочват към него с радостни възгласи. Макар да е краят на зимата и началото на пролетта, тази седмица Бразилия бе обхваната от гореща вълна, която кара хората и животните да посрещат с нетърпение всяка възможност за охлаждане, съобщава АП.

„Обикновено животните си почиват от жегата през зимата, но сега е толкова горещо. Те дори свалиха зимния си слой козина“, разказва пазачът на зоопарка Тадеу Кабрал, който раздава ледените лакомства. 

Близалките са част от програмата за благосъстояние на маймуните. Те осигуряват топлинен комфорт на животните, а разпръскването на студените лакомства на различни места стимулира и поведенческата им нужда от търсене на храна. 

За маймуните сладоледите са с вкус на диня, ананас или грозде. Но за Симба, лъвът от зоопарка, леденото лакомство е съставено от кръв и кайма.

Слоницата Коала, която сега е на повече от 60 години, е спасена от цирк в Сао Пауло през 90-те години на миналия век. Тя увива хобота си около блокчето замразени плодове, поставя го под крака си и смачква лакомството, преди да го изгълта. За да я охлади още повече, един пазач пръска Коала с маркуч. 

„Слоновете обичат водата. Освен това тя хвърля кал по гърба си, за да се предпази от горещината и паразитите, като комарите. Когато е мокра, калният слой става по-дебел и й помага още повече“, казва Даниел Серейро, биолог в зоопарка.

По данни на Националния институт по метеорология температурите ще надхвърлят 40С в щата Сао Пауло и в централните западни и северни райони. Необичайно високите температури, причинени от глобалното затопляне, увеличават и риска от горски пожари. В четвъртък пожарникари в североизточния бразилски щат Баия се бориха с пламъци, раздухвани от силни ветрове.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини